Калфин: Всеки вторник ще обсъждаме пенсионната реформа

Очаква се преговорите да приключат до края на март, според вицепремиера

Всеки вторник предстоят срещи с представителите на всички парламентарно представени политически сили за обсъждането на пенсионната реформа и до края на март тя трябва да бъде готова. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред журналисти след среща със социалните партньори, предаде репортер на Bulgariautre. „Аз заставам зад пенсионна система, която след 20 или 25 години ще доведе до това българските граждани да получават в пенсия поне 70% от дохода си. Ще правим реформата така, че да не се налага следващият кабинет да я променя”, добави вицепремиерът.

„През ноември и декември имахме срещи със социалните партньори, свързани с пенсионната реформа. Събрахме мненията им и сега е време да включим политическите сили. Днес ги запознах с това докъде сме стигнали и се уточнихме как ще продължат преговорите, за да приключат до края на март”, уточни Калфин.
От думите му стана ясно, че на срещите не се обсъждат само пенсионните фондовете, а и темите за възрастта, осигурителните вноски, категориите на труд и максималните осигурителни прагове, безработицата.

Радан Кънев от Реформаторския блок добави, че в пенсионната реформа е изключително опасно някой да налага визията си, защото така няма да направи нищо добро на страната. „Това е територията, на която всички трябва да черпим политически ползи единствено от това, че сме готови на съгласие и компромис. Трябва да имаме политическа смелост да прекрачим популизма и да стигнем до общо решение, трябва да имаме обща визия”, посочи Кънев.

„От Реформаторския блок ще търсим вариант за балансиране на фондовете и общо съгласие на партньорите за това. Това означава държавните дефицити в бюджета да бъдат компенсирани и недостигът на пари в НОИ да бъде преодолян. Те не могат да бъдат преодолени чрез частните пенсионни фондове”, подчерта Радан Кънев.