Лукарски: Даваме си сметка за трудностите преди скючването на Трансатлантическото партньорство

Преговорите няма да повлияят на високите стандарти на ЕС

Българската страна посочи важни проблеми за страната в Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство, между които са облекчаване и подобряване на пазара на САЩ и търсене и сближаване на процедурите и правилата за произход на стоките, стремеж за високо равнище и най-благоприятни условия на достъп до американския пазар на обществени поръчки. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски в рамките на парламентарния контрол на въпрос за преговорите по Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство, предаде репортер на Bulgariautre.

„Тези преговори няма да повлияят на високите стандарти на Европейския съюз, включително и тези за ГМО. Поемане на значими ангажименти на САЩ е заложено в преговорите за това споразумение, включително по въпросите по енергетиката и суровините, както и включване на разпоредби, осигуряващи закрила правата на интелектуална собственост”, уточни министърът.

Той увери, че като член на ЕС страната ни участва в преговорите за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство от самото им начало.
„България си дава сметка за трудностите пред сключването на такова мащабно споразумение. Националните интереси в преговорите за такова споразумение се формулират въз основа на експертни анализи, допитвания на бизнес среди и институции. Те ще бъдат важен инструмент за Министерството на икономиката за идентифицирането на проблемите и навлизането им в по-голяма конкретика”, поясни министър Лукарски. Министерството на икономката през миналата година е разпространило част от условията на това споразумение.

„От началото на 2014 г. има организирана консултативна група, която подпомага въпросите по ТПТИ с оглед постигане на най-добрия резултат за европейските граждани”, поясни Божидар Лукарски.