Надежда Нейнски: Интересите на България са да бъде част от борбата с тероризма

Политика

16-01-2015, 09:19

Снимка:

ПП "Синьо единство"

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Реакциите след визитата на Джон Кери у нас

Надежда Нейнски иска дясно обединение, но на светло

Трябва да има диверсификация на енергийните източници и успешна битка с корупцията, допълни бившият външен министър

България трябва да си даде сметка, че нейните интереси трябва да бъдат вписани в големите геополитически. Ние сме член на ЕС и НАТО, а това означава, че сме направили своя геополитически избор, подчерта в предаването на БНТ “Още от деня“ бившият външен министър Надежда Нейнски в коментара си по повод посещението в София на държавния секретар на САЩ Джон Кери и министъра на външните работи на Великобритания Филип Хамънд.

“Аз смятам, че интересите на България са да бъде част от борбата с тероризма, да има диверсификация на енергийните източници, да има успешна битка с корупцията. И държавният секретар на САЩ, и външният министър на Великобритания, шефът на НАТО идват тук, за да ни помогнат да намерим общи решения и общи модели за това как в по-голяма степен, защитавайки собствените си интереси, да бъдем част от новата политика на сигурност”, поясни тя и добави, че е време да се научим да се държим партньорски, а не да правим търговия.

Бившият външен министър Кристиан Вигенин, също гост в студиото на предаването, се съгласи с казаното от Надежда Нейнски и добави, че през последните дни му се е налагало да обяснява, че няма нищо необичайно в посещението на външния министър на партньорска държава. Това, че сме партньори не означава, че интересите ни съвпадат изцяло. Ние трябва да сме достатъчно ясни и последователни, когато заявяваме нашия интерес, а не да сме благодарни, че идват първите дипломати на САЩ или Великобритания, за да си направим реклама, заяви той.