ДНК и отпечатък върху тиксо уличават Атанаска, удушила малката Алекс

В понеделник - 19 януари, в 9,30 ч Атанаска Георгиева ще застане пред Бургаския окръжен съд

Тя ще чуе едно от най-тежките обвинения - за убийство на дете, извършено по особено мъчителен за жертвата начин.

Според обвинителния акт, изготвен от прокурор Димо Маджаров, 39-годишната жена от Златоград е умъртвила 8-годишната Александра Тодорова чрез задушаване.

Съкратен процес с признаване на вината от страна на обвиняемата Атанаска Георгиева не се очаква, съобщава "24 часа". Дни преди началото на процеса няма индикация, че служебният защитник на Георгиева - Калин Янев, е оторизиран да поиска такава процедура. Тя би могла да доведе до намаляване на предвиденото по закон наказание, ако клиентката му бъде призната за виновна.

НК предвижда за това обвинение от 15 до 20 г. доживотен затвор или доживотен без замяна. Атанаска Георгиева възнамерявала да поддържа версията, според която извършител на престъплението е друг човек. Близките на обвиняемата изцяло я подкрепят - включително и с кампания във фейсбук. За тях Наска е изкупителна жертва, а истинският извършител се прикрива от властите.

Първокласничката Алекс от Поморие бе убита през април м.г. Хиляди хора следяха развоя на събитията от изчезването на детето привечер на 10 април до трагичната развръзка на другия ден.

На 10 април, както обикновено, детето отива на училище, след това остава на занималня. Тръгва сам към вкъщи малко преди 16 ч, като преди това поискало разрешение от майка си да поиграе на площадката пред блока.

Фаталната среща, която преобръща няколко живота, вероятно е около 16,30 ч. Алекс решава, че е време да се прибере у дома, а безработната и разведена Атанаска се връща в квартирата си, след като е излязла за малко. Двете се качват заедно по стълбите, стигат до етажа на Тодорови, но нещо кара детето да продължи етаж по-нагоре.

Родителите са сигурни, че не го е направило доброволно. По тялото на Алекс обаче не са открити следи, които да показват, че тя е влачена по стълбите. По-късно Атанаска ще разкаже пред разследващите, че момиченцето прекарало около час в квартирата й.

Била подразнена от непрекъснатото бърборене на Алекс и демонстрацията на самочувствие. Отключващ агресията момент се оказал коментарът на малката за снимка на синовете, с които жената е разделена. С детска откровеност малката нарекла момчетата грозни.

Разследващите са стигнали до извода, че Атанаска е издебнала Алекс отзад и е
нахлузила върху главата й черна найлонова торба. Останало без въздух, детето не можело да се съпротивлява. След като загубило съзнание, Атанаска увила главата му с широко тиксо, а след това поставила втора - зелена, торба отгоре.

Междувремено родителите на Алек вече са в паника. Започват да я търсят настойчиво и когато на едно от позвъняванията - малко преди 19 ч, се обажда непознат глас, разбират, че нещо лошо се е случило.

Цяла нощ криминалисти изчистват версиите - първата и основна в началото е отвличане. Бащата на Александра Веселин Тодоров е с висящо производство за лихварство. По същото дело обвиняем е и синът му от първия брак. Разпитани са бивши и актуални клиенти на Тодорови, претърсени са адреси.

Полученият около 20 ч SMS на телефона на майката Евелина дава надежди, но и обезкуражава криминалистите. Съобщението е изпратено от симкартата на Алекс. Текстът му е объркан и неточен - не се посочва каква сума ще искат, нито кога ще се обадят отново, което не е характерно при отвличанията.

Разследващите искат спешна проверка и тя показва, че симкартата на Алекс се използва от телефон, собственост от квартирантка на горния етаж. За тях обаче жената има по-важна характеристика - тя е сестра на съпругата на местен хотелиер - Веселин Тошев.
Веселин Тодоров и Тошев се познават добре, в определен момент семействата им дори са близки.

Тошев е собственик на хотел и е бил длъжник на Тодоров. Заради разкритата връзка Атанаска - сестра  Северина - Тошев, полицаите държат през цялата нощ под наблюдение хотела му.

“Беше тежко, смятахме, че е отвличане, и бяхме много предпазливи, тъй като всяко наше действие можеше да доведе до смъртта на детето. До последно се надявахме да не е убийство”, разказа наскоро пред изданието Живко Даскалов, шеф на групата за разкриване на тежки криминални престъпления към ОД на МВР в Бургас.

Сутринта спецполицаи претърсват хотела на Тошев, като разбиват всички врати. Проверена е и квартирата на Атанаска. Полицаите обаче търсят живо дете, не труп и тялото не е намерено. След убийството Атанаска премества детето от пода на леглото си, после го полага в раклата под матрака, където е нареден багаж в торби.

Рано сутринта е задържан хотелиерът Тошев, по-късно в полицията са отведени жена му, част от персонала и тъщата Светлана, която също работи в хотела. Никой от семейството обаче не предполага, че в съседната стая в РПУ-Поморие, се намира друг човек от фамилията - Атанаска.

Междувременно около 13,30 ч с обученото куче Кабус отново претърсват квартирата на Атанаска. Немската овчарка не надушила, че под матрака е тялото на 8-годишното дете. Кучето било уморено, защото преди това участвало в акцията в хотела.

Докато текат всички тези действия, криминалисти разпитват Атанаска Георгиева. От София пристига криминален психолог - жена. Тя успява “да пробие” заподозряната - през сълзи жената разказва как Алекс я изкарала от релси, като обидила децата й. Твърди, че не помни какво е направила. Но посочва мястото, където е поставила трупа.

В късния следобед на 11 април полицаи отцепват вх. А на бл. 31. Малко преди 19 ч с полицейска патрулка е доведена Атанаска Георгиева. Пристига и съдебният лекар д-р Косьо Янков. Третият оглед на жилището, при който Атанаска посочва къде се намира тялото на Алекс, е филмиран и приложен към делото.

Случаят изглежда приключен, но в края на май обвиняемата иска нов разпит и твърди, че убийството е извършено от мъж, когото тя познава по прякор. Твърди, че преди това я изнасилил. С разпореждане на наблюдаващия прокурор Димо Маджаров таванската стая е разпечатана и е извършен оглед. В него обаче не са намерени следи от пребиваването на друг човек.

Извършените по делото експертизи са категорични - по тиксото, с което е омотана черната торбичка върху главата на Алекс, има отпечатък на Атанаска. Само на нея. По тиксото има и ДНК профил на двама души - на Алекс и на Атанаска.

От свидетелските показания е установено, че в периода 10-11 април 2014 г. във входа не са забелязвани непознати лица. Камерите от близкия магазин опровергават твърденията на Атанаска, че тя е излязла от блока по време на убийството. Експертиза потвърждава, че детето е удушено привечер на 10 април.

Според запознати, след като става ясна алтернативната версия на Атанаска, която отвежда към жител на Свети Влас - също клиент на Тодорови, се е състояла лична среща на човек от семейството и сочения като евентуален извършител. Няма нито едно доказателство за тази теза.

Родителите на Алекс не приемат с пълно доверие, че Атанаска е действала напълно сама. В края на лятото - малко преди предявяването на събраните доказателства, Георгиева настоява за нов разпит. По това време има промяна в защитата  - отказва се адвокат Благой Потеров и се поема от служебния Калин Янев.

Той убеждава клиентката си да не дава нови показания. Вероятно коз на защитата ще е, че тялото на детето не е открито при 2 претърсвания на жилището - първо от криминалисти, а после от кучето.

Със сигурност в съдебната палата ще присъстват и хора от семейството - хотелиерът Тошев, съпругата му Северина и майката Светлана са сред свидетелите. Сред тях е и бившият съпруг на Наска - Стефан. Не е призована най-голямата сестра Евгения, но тя присъства по време на мерките и едва ли ще пропусне процеса.

Срещу Калин Янев в съдебната зала до прокурор Маджаров се очаква да застанат трима адвокати на Тодорови - Росен Кожухаров, Яни Николов и Валентин Калчев. Родителите ще участват в процеса като частни обвинители и граждански ищци.

Майката на обвиняемата: Тя е човек, който знае как да живее без изцепки

Майката Светлана Димитрова и двете сестри на Атанаска - Евгения и Северина, изцяло я подкрепят. Едната създаде група във фейсбук “Искаме истината за Алекс и Атанаска”. Групата е затворена.

Ето как описва дъщеря си майката: “Наска търпи, много търпи, но точно заради чувството си за справедливост на място казва каквото трябва. Тя е най-тихата от трите ми дъщери. Абсолютно спокоен човек, човек, здраво стъпил на земята, в смисъл човек, който знае защо е дошъл на този свят и как да си живее живота без такива изцепки.”

Според разследващи има проведен разговор между Атанаска и Светлана на 10 април вечерта вероятно минути след убийството на Алекс. Разговорът бил кратък и общ, 39-годишната жена не казала и дума за това, което се е случило в мансардата й. Според психолози в този момент тя е изпитала необходимост да чуе близък човек.