Вестниците в петък, 16 януари

Най-доброто от печата

16-01-2015, 06:30

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ДНК и отпечатък върху тиксо уличават Атанаска, че удушила детето от Поморие


"24 часа"
В понеделник - 19 януари, в 9,30 ч Атанаска Георгиева ще застане пред Бургаския окръжен съд. Тя ще чуе едно от най-тежките обвинения - за убийство на дете, извършено по особено мъчителен за жертвата начин.
Според обвинителния акт, изготвен от прокурор Димо Маджаров, 39-годишната жена от Златоград е умъртвила 8-годишната Александра Тодорова чрез задушаване.
По информация на “24 часа” съкратен процес с признаване на вината от страна на обвиняемата Атанаска Георгиева не се очаква. Дни преди началото на процеса няма индикация, че служебният защитник на Георгиева - Калин Янев, е оторизиран да поиска такава процедура. Тя би могла да доведе до намаляване на предвиденото по закон наказание, ако клиентката му бъде призната за виновна.
НК предвижда за това обвинение от 15 до 20 г. доживотен затвор или доживотен без замяна. Атанаска Георгиева възнамерявала да поддържа версията, според която извършител на престъплението е друг човек. Близките на обвиняемата изцяло я подкрепят - включително и с кампания във фейсбук. За тях Наска е изкупителна жертва, а истинският извършител се прикрива от властите.
Първокласничката Алекс от Поморие бе убита през април м.г. Хиляди хора следяха развоя на събитията от изчезването на детето привечер на 10 април до трагичната развръзка на другия ден.


САЩ пращат експерт да ни напише план за енергийното бъдеще
"Труд"
САЩ ще изпратят енергиен експерт, който да работи с Министерството на енергетиката за подготовката на план какво да е енергийното бъдеще на България. Това е един от резултатите от посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в България.
„Знам, че много хора се притесняват какво ще стане след спирането на „Южен поток". Разбираме ви и искаме да ви помогнем да се изясни бъдещето заедно с партньорството на ЕС", каза държавният секретар. Той избегна директен отговор на въпроса дали САЩ ще отделят конкретни средства за енергетиката на България и само посочи, че американската Exim bank е един от инструментите.
Премиерът Бойко Борисов допълни, че на всички, включително на американците, е ясна позицията на българското правителство относно проучването и евентуален добив на шистов газ. Борисов отново каза, че има мораториум и той няма да бъде нарушен, докато не бъде открита технология, която да гарантира на 100% екологична чистота в района на най-плодородните ни земи.


Седми реактор с пари от САЩ
"Стандарт"
Заслужавате енергийна сигурност и по-добри цени, каза Кери
VII блок в АЕЦ "Козлодуй" може да бъде реализиран по технологията на "Уестингхаус" и с финансиране от американската Ексимбанк. Това съобщиха държавният секретар на САЩ Джон Кери и премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на "Стандарт".
"Поискал съм от "Уестингхаус" да инвестира у нас, а Ексимбанк да търси финансова схема, която да не ни задължава допълнително, да не изисква държавни гаранции и да не товари бюджетния дефицит на страната", обясни Борисов. Повече от час той и Кери разговаряха по четири ключови теми - енергетика, инвестиции, сигурност и образование.
"Впечатлени сме от програмата и плановете на премиера. Виждаме екип, който е решен да се справи с проблемите", коментира Кери. И заяви: "България наистина заслужава по-добра енергийна сигурност и по-добри цени".


БГ даскалът – жена на 47 г.
"Монитор"
Педагозите губят 9% от времето за ред и дисциплина в час
Жена на 47 години – такъв е профилът на типичния български учител. Това става ясно от Международното изследване за преподаване и учене в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Проучването за пореден път затвърждава, че учителската професия е силно феминизирана у нас – 81% от преподавалите са жени. В развитите държави дамите също преобладават, но все пак средният им дял е по-малък – 68%. Освен, че е със силно изразено дамско мнозинство, учителската гилдия у нас застарява с по-бързи темпове спрямо преподавалите в ОИСР. Средната възраст на учителите у нас е 47 години, спрямо 43 в развитите държави. Българският даскал обаче е отличник по отношение на образованието си.
100% от преподавалите у нас имат диплома от университет или друго еквивалентно висше образование, спрямо 90% средно за ОИСР. Нашите учители преподават в класове с около 22 деца и имат средно 21 години преподавателска практика.
Макар сред директорите на училищата у нас дамите отново да са много, делът на мъжете сред тях е по-висок. 29% от школските директори са представители на силния пол. Средната възраст на типичния български директор е 51 години, спрямо 52 години в държавите от ОИСР.
Българските школски шефове обаче управляват училища с доста по-малко ученици и учители спрямо колегите им от развитите страни. Директорите у нас работят в училища със средно 345 ученици и 26 учители. В развитите страни колегите им управляват школа със средно 546 деца и 45 преподаватели.
Най-голяма част от времето си учителите отделят за преподаване. Средно в страните от ОИСР преподавалите споделят, че около 79% от времето им е за това, в България този процент е по-голям (87%).
Педагозите у нас отделят около 9% от времето, за да осигуряват ред и дисциплина в час, срещу 13% средно в развитите страни.
Българските учители отделят 18 часа седмично за преподаване и 8 часа за планиране на уроците.


Крадат активи за 1 млрд. от КТБ
"Телеграф"
Докато цялата държава чака съдът най-сетне да стартира процедурата по несъстоятелност на КТБ, мажоритарният собственик на трезора и обвиняем за кражбата на века Цветан Василев и ортаците му отмъкват под носа на квесторите на БНБ активи за 1 млрд. евро по оценките на самия банкер.
Схемата е задействана веднага, след като на 20 юни Централната банка постави трезора под спецнадзор. Благодарение на нея обкръжението около банкера вече сложи ръка на „Петрол”АД и дъщерното му „Елит петрол” и всячески се пробва да отмъкне втората перла, закупена от Василев с парите на КТБ – БТК. В свои изявления (бел.р. в това число интервю за в. Банкер от началото на тази година) скандалният бизнесмен оценява „пакета Виваком (БТК)-НУРТС” на поне 650 млн. евро, а петролния холдинг – на 300-400 млн. евро. Отмъкването им от бандитската компания ограбва за втори път вложителите в КТБ и държавата, която вече извади през Фонда за гарантираните влогове 3,3 млрд. лева, за да разплати част от пораженията, нанесени от Цветан Василев. Двете компании са най-големите в кредитния портфейл на КТБ, да не говорим, че са едни от малкото работещи активи, които биха могли да бъдат реално осребрени от бъдещия синдик на трезора.


Чужди енергийни експерти ще се прескачат у нас
"Дума"
При посещението си държавният секретар на САЩ Джон Кери обеща помощ от НАТО, ако се наложи
Чужди енергийни експерти ще се прескачат у нас тази година. При посещението си вчера държавният секретар на САЩ Джон Кери обеща да изпрати специалист, който да напише план как България да защити енергийното си бъдеще. Той договори с премиера и създаването на четири работни групи, които да помагат в областта на отбраната, енергийната сигурност и диверсификацията и върховенството на закона.
Преди малко повече от месец при посещението на Борисов в Германия канцлерът Ангела Меркел също обеща експерти, които да проверят юридическата страна на "Южен поток", и експерти, които да ни съветват за съдебната реформа и усвояването на еврофондовете.
Кери е обсъдил с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и с външния министър Даниел Митов рисковете за страната заради напрежението в Украйна. Той няколко пъти повтори, че чл.5 от договора за НАТО защитава членовете на Алианса в случай на нападение.


Надзорникът на БНБ си отива, Искров ще посочи наследника му
"Капитал дейли"
Освобождаването на Цветан Гунев става по искане на ГЕРБ. Новият подуправител ще е за четири години
Цветан Гунев скоро няма да ръководи банковия надзор в БНБ, след като правната комисия в парламента единодушно гласува той да бъде освободен. Предложението за махане на подуправителя е на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и други депутати от партията. То идва само ден след като премиерът Бойко Борисов призова парламента да избере бързо нов подуправител на централната банка на мястото на отстранения от съда Гунев.
Решението е прецедент - парламентът досега не е прекратявал по своя инициатива мандат на ръководител на надзорен орган. Практиката дотук беше да се променя законът, да се преформатира ръководството и така да се правят смените. В случая с БНБ най-парадоксалното е, че Гунев си отива заради проваления контрол над КТБ, а по закон наследникът му трябва да бъде предложен от гуверньора. Така Иван Искров не само няма да понесе лична отговорност за допусната дупка от милиарди в банката, но и ще предложи новия надзорник на банките. Последна дума естествено ще имат депутатите, които трябва да одобрят номинацията. Засега такава няма. Няма и обещаната от Искров оставка.


САЩ ще ни помагат с експертиза
"Преса"
Съвместни българо-американски работни групи ще работят по модернизирането на армията ни, борбата с корупцията и развитието на енергетиката
 Съвместни българо-американски работни групи ще работят по напредъка на страната ни в следните области – сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и Съединените щати.
Това стана ясно след срещата меджу Кери и премиера Борисов. Двамата дадоха брифинг за медиите в Министерски съвет.
"Голямо удоволствие е за мен да съм тук, в този изключително изпълнен със събития важен момент. България живее във времена, в които има множество предизвикателства пред целия регион", каза в началото на пресконференцията държавният секретар на САЩ и поздрави всички с "Добър ден!" на български език.
Той обаясни, че разговорът му с премиера Борисов е бил свързан в голямата си част с увеличаване на енергийната сигурност на страната ни и обеща американска подкрепа. На въпрос дали САЩ са готови да предоставят финансиране или финансови гаранции за реализиране на българските енергийни проекти, Джон Кери отговори: "Има хора, които са много по-добре подготвени от мен. Те ще решат".
Стана ясно, че САЩ ще изпратят у нас енергиен експерт, киойто ще подпомага разработването на план за развитие на енергетиката у нас. Кери изтъкна, че колкото по-бързо бъде реализирана тази реформа, толкова по-бързо ще бъде постигнат ръст на инвестициите в страната ни.


В цели рaйони хората се издържат само със социални помощи
"Сега"
Те нямат стимул да си търсят работа заради ниските заплати, обясни вицепремиерът Ивайло Калфин
В цели райони хората разчитат само на социални помощи. Те нямат стимул да работят, защото нетната минимална заплата е много ниска - до началото на годината беше под прага на бедността, и това не стимулира безработните да си търсят работа. Това обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин на среща с представители на главните дирекции "Икономически и финансови въпроси" и "Заетост" на Европейската комисия, съобщиха от министерството.


Дарина Павлова се завръща
"Всеки ден"
Вдовицата на Илия Павлов идва, за да журира в „България търси талант”
Слави Трифонов и компания са решили да ударят в земята с рейтинг всички риалити формати в родния ефир с новото издание на шоуто „България търси талант", научи „Всеки ден". За да си гарантират възвращаемост на вложените инвестиции, Дългия и компанията му „Седем осми", които са изпълнителни продуценти този сезон, са поканили като член на журито не кой да е, а една от най-загадъчните българки - Дарина Павлова. Клюката бе потвърдена лично от бизнесдамата, която от години живее в Италия.
„Веселата вдовица", която от месеци не е стъпвала у нас, се похвали лично на страницата си в социалната мрежа Туитър. „Приятели, предложиха ми да се включа в една много забавна и интересна продукция. Все още обаче обмислям решението си. Причината е, че не знам дали ще имам достатъчно време, за да поема този отговорен ангажимент. Ако се съглася, ще е заради талантите на България, които ще получат възможност за световна изява. Както знаете, да помагам на хората винаги е било моя мисия", сподели мадам „Мулти" вчера. Според наши източници, тя почти сигурно ще приеме. Павлова е известна със суетата си, а освен това в последно време се навърта около световния арт елит.