Меркел: Имамите дължат обяснение

Германският канцлер представи план на правителството за борба с тероризма

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ислямът е част от Германия, също както християнството и юдаизма. Но ислямските духовници дължат обяснение защо терористите се позовават на религията им, когато убиват.

“Тероризмът всъщност е обида на Господ”, заяви Меркел от трибуната на Бундестага. Тя почете с минута мълчание жертвите на атентатите в Париж при специално обръщение. “Всеки терорист трябва да знае, че натискайки спусъка, носи изцяло лична отговорност за това”, заяви Меркел.

“Терористите казват, че целят с ударите си държавата, системата, законите. Причини за това, че са станали такива, били тежко детство, неуспешно училище, лично неудовлетворение. Според други причина е религията. Не, всичко това не ме убеждава. Всеки, който стреля в тълпата, знае, че ще уцели хора, които дори не познава, и те не са му сторили нищо. Отговорността за това дело е лична”, заяви канцлерът. 

Меркел представи план на правителството за борба с тероризма. Паспортите на заподозрени в склонност към насилие ислямисти ще бъдат изземвани и те няма да могат да напускат Германия, а структурите на сигурността ще бъдат подсилени, предаде "24 часа".