Правосъдният министър иска агенция да разследва политици и хора от властта

Христо Иванов се съгласи, че съдебната реформа трябва да се случи в първата година от мандата

Да започне дискусия за създаване на специализирана агенция за антикорупционно разследване. Бъдещият орган, какъвто има в Румъния, да се занимава само с политици и хора от властта и да е с прокурорски и с разследващи функции.

Тази идея лансира правосъдният министър Христо Иванов след заседание на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на еврофондовете, на която бе обсъдена стратегията за съдебната реформа, предаде "24 часа".

"Политическият елит на Румъния успя да намери воля да създаде вълк, тоест санитар в гората - адекватна институция, която има всичко необходимо и като правомощия, и като личен състав, и като мотивация", образно описа Иванов. У нас има множество структури с различни антикорупционни функции, но нито една не е започнала да решава проблема. "Много е важно органът да има специален процес на селекция на личния си състав, която да гарантира мотивацията му и че служителите няма да дойдат натоварени със зависимости", добави Иванов.

Министърът се съгласи с лидера на ДСБ Радан Кънев, че съдебната реформа трябва да се случи в първата година от мандата. Но предупреди, че механичната смяна на едни лица с други няма да реши казуса ВСС.

Иванов ще направи работно посещение в северната ни съседка, за да прецени кое от опита може да заимстваме. Днес в Румъния бе ресорният вицепремиер Меглена Кунева, която се срещна с премиера Виктор Понта. Започва диалог за общи проекти на София и Букурещ по плана "Юнкер".