Зам.-председателят на Военния комитет на НАТО посети България

Генерал-лейтенант Марк Шислер беше запознат с протичащата трансформация на Въоръжените сили

България оценява новите рискове и заплахи, които възникват в резултат от променящата се стратегическа среда на сигурност. Това беше посланието на  заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев и на началника на отбраната контраадмирал Румен Николов при срещите им със заместник-председателя на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер, които се проведоха днес в Министерството на отбраната, съобщиха от пресцентъра на ведомството. 

По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за по-активно участие на военни формирования от армии на страните-членки и партньорите в учения, провеждащи се на територията на България. От българска страна беше заявена и готовността на страната да участва в мерките за гарантиране сигурността на Алианса чрез обвързване на нашите учения с тези на НАТО. 

Генерал-лейтенант Шислер беше запознат и с протичащата трансформация на Въоръжените сили. Заместник-председателят на Военния комитет на НАТО изказа благодарност към страната ни за приноса й в операциите и способностите на Алианса, и по-специално за участието ни в операцията на ISAF в Афганистан.