Решават през март месец за строежа на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Работната група ще се състои от български и американски експерти

Становището за строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъде изработено от българо-американската работна група до края на март месец тази година.

Срокът за работата съобщава Money.bg след разговор с изпълнителния директор на "Българския енергиен холдинг" Жаклен Коен.

Работната група ще се състои от български и американски експерти и от представители на проектната компания "АЕЦ "Козлодуй" - Нови мощности" ЕАД.

По отношение на интерконектора с Гърция Жаклен Коен посочи, че и по този въпрос ще се работи в началото на тази година. 

Очаква се окончателното инвестиционно решение да бъде взето до края на април, като едва след това могат да започнат действия по фактическото изграждане на газовата връзка.

По проекта за разширяване на АЕЦ „Козлодуй" със седми блок работи по споразумение американската компания "Уестингхаус Електрик Къмпани". Споразумението, критикувано от редица експрети от енергийния сектор и политици, не беше отменено нито от служебното, нито от настоящото правителство.

Само преди дни бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов заяви, че приоритет в работата по АЕЦ-а е модернизирането и удължаването на живота на работещите в момента реактори 5-ти и 6-ти.