Хърватия опрости дълговете на 60 000 от най-бедните граждани

Става дума за доброволно споразумение, което ще бъде сключено с банките и телекомуникационните оператори в четири големи града

Хърватското правителство одобри споразумение за опрощаване на дълговете на 60 000 от най-бедните граждани, които дължат до 35 000 куни (4600 евро), но нямат нито пари, нито имоти, с които могат да ги погасят, предаде регионалният бизнес портал SEEbiz.

По думите на министъра на социалната политика и младежта Миланка Опачич това решение е възможност за „ново начало” за тези граждани, предаде bTV.

„Това е голям проект, който правителството предприема, съзнавайки тежкото положение на известен брой граждани, които са блокирани повече от една година, най-често не по своя вина, а заради продължителната икономическа криза”, подчерта Опачич.

Тя уточни, че става дума за доброволно споразумение, което ще бъде сключено с банките и телекомуникационните оператори в четири големи града. "Дълговете ще бъдат опростени еднократно и не може да се очаква правителството да повтори тази мярка", обясни министърът.

Критериите за опрощаване на дълговете са социални. Мярката засяга социално слабите, инвалидите и гражданите, чиито месечни доходи през последните 3 месеца не надхвърлят 2500 куни (326 евро), нямат спестявания, нито недвижимо имущество.

Телекомуникационните оператори ще опростят дълговете само на хората, които живеят от социални помощи, а за другите категории ще замразят дълга за срок от една година.