Правната комисия одобри освобождаването на подуправителя на БНБ

Най-вероятно Димитър Костов ще оглави банковия надзор на мястото на Цветан Гунев

Днес Комисията по правни въпроси към 43-ото Народното събрание единодушно одобри освобождаването от длъжност подуправителя на Българската народна банка и шеф на банковия надзор Цветан Гунев. Остава и парламентът на приеме проекторешението, внесено от Цветан Цветанов.

Парламентът може да прекрати предсрочно правомощията на член на управителния съвет на БНБ ако той е във фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца или ако е признат за виновен за съществено нарушение на служебните задължения.

Цветан Гунев има повдигнати обвинения за действия, извършени като подуправител, ръководещ управление "Банков надзор", като с решение на Софийския апелативен съд той е отстранен окончателно от длъжност на 11 декември 2014 година, тъй като с присъствието си в банката би могъл да възпрепятства провежданото разследване.

От средата на месец юни миналата година Гунев фактически не изпълнява правомощията си на подуправител, тъй като след образуваното срещу него досъдебно производство Гунев излиза в отпуск до приключването на процесуалните действия.

"Установено е, че при изпълнението на функциите си на подуправител, ръководещ "Банков надзор", Цветан Гунев не е приложил следващите се надзорни мерки спрямо Корпоративна търговска банка за констатирани нарушения и нередности в дейността й, изготвяните доклади не отразяват реалното състояние на КТБ, не е упражняван надлежен контрол върху дейността на служителите в повереното му управление и е поддържал със собствениците на банката отношения, несъответни на изпълняваните от него надзорни функции", пише още в мотивите към проекторешението.

Подуправителят на БНБ и бивш финансов министър Димитър Костов най-вероятно ще поеме управление "Банков надзор" в БНБ след като Цветан Гунев бъде освободен, твърди "24 часа".