Килърите от Бояна направили три неуспешни опита за убийство

На осем души са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група

На осем души са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група (ОПГ) за поръчкови убийства след вчерашната акция на полицията, при която бяха извършени масови арести. След шумно тиражираните полицейски действия бе съобщено, че са задържани девет души. За 72 часа в ареста обаче остават осем от тях.

Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на главния секретар Светлозар Лазаров и Даниела Попова, която е шеф на специализираната апелативна прокуратура, предаде bTV.

Според изявлението им групата е обвинена за три неуспешни опита за убийство и едно доведено докрай покушение. Още вчера стана ясно, че в графата с „провалените мисии” на групата е стрелбата срещу Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа и сочен за дясната ръка на Евелин Банев-Брендо. Групата се е опитала да ликвидира и Радостин Бързанов и Тихомир Дочев. 

Последният пък е бил част от ОПГ-то, но след конфликт с ортаците си се е оттеглил от съвместната им дейност. Кой е успешният опит за убийство обаче от прокуратурата и полицията отказват да кажат.

Разследването срещу групата е започнало именно след сигнал от Дочев. Лазаров и Попова обясниха, че бандата била на разработка от лятото на миналата година. До момента показания били дали петима свидетели, четирима от които пред съдия. 

Оказа се, че освен с конфликти в редиците си, групата е била изтъкана от тежки семейни взаимоотношения. 

Освен Мила Георгиева – доведена дъщеря на бившия митнически шеф Христо Кулишев, и сина й Мартин Георгиев, в ОПГ-то е участвал и бившият й съпруг – Михаил Георгиев. Бившите съпрузи били лидери на групата.

Разследващите изброиха имената на още участници: Максим Кулишев, който пък е доведен брат на Георгиева, Мирослав Стоянов, Олег Попов, Георги Божилов и Антоний Янков. За издирване са обявени Мартин Георгиев и Пламен Цеков. 

От съвместното изявление на Лазаров и Попова стана ясно още, че причините за опитите за убийства са прозаични, „че някой пречи на някого в бизнеса”.

Лазаров избегна всякаква конкретика по поредното поръчково убийство от снощи в Пловдив, където бе разстрелян участникът в свободните боеве Димитър Стоянов. Обясни само, че разстрелът е извършен с гладкоцевна пушка от близко разстояние.

По думите му се работело по всички версии, включително и за свързаност между серията от екзекуции, които на този етап са загадка за разследващите органи.