България и Румъния започват диалог по общи проекти за Плана „Юнкер“

За това се договориха Меглена Кунева и румънският премиер Виктор Понта

България и Румъния започват диалог по общи проекти за инвестиционния план на Европейската комисия, наричан още Плана „Юнкер“. За това се разбраха днес заместник министър –председателят по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева и премиерът на Румъния Виктор Понта, съобщиха от правителствената информационна служба.

Вицепремиерът Меглена Кунева, която е на двудневно работно посещение в Румъния, се срещна с Виктор Понта извън предвидената програма по негово желание. Румънският премиер предаде пожелание за успех на новото българско правителство и отправи покана за провеждането на междуправителствено заседание в Букурещ възможно най-скоро. 

Двамата констатираха, че България и Румъния имат подчертано общи интереси в рамките на Европейския съюз, които трябва да се изпълнят със съдържание и конкретика. „Двете страни са по-силни в рамките на общността, когато работят в режим на засилено партньорство“, посочи Кунева. 

На срещата беше обсъдена и европейската политика на сигурност. Двете страни изразиха съгласие, че България и Румъния могат да допринесат за сигурността на Европа и са готови да изпълнят всички условия за това, включително и през Шенген. На срещата между българският вицепремиер и румънският икономически министър Михай Тудосе беше постигнато съгласие за сформирането на междуправителствена работна група, която да подготви в кратък срок конкретни предложения за общи проекти в сферите на енергетиката и инфраструктурата по Плана за инвестиции „Юнкер“.

Целта е предложенията да са готови за разглеждане на междуправителственото заседание. Беше коментиран и въпросът за създаването на общ инвестиционен механизъм за тези проекти, като и възможността двете държави да направят обща вноска в Европейския структурен инвестиционен фонд, който предстои да бъде създаден по Плана. 

Вицепремиерът Кунева проведе среща и с министъра на външните работи на Румъния Богдан Ауреску и неговия заместник Джордже Чамба. Акцент на разговора беше международното положение и отражението на новите заплахи за международната сигурност върху България и Румъния, и Европа като цяло. 

По-късно днес вицепремиерът има срещи с министъра по европейските фондове на Румъния Еужен Тодорович и министъра на регионалното развитие Ливиу Драгня.