Симеонов: Парите на НСО за година са почти колкото взетите от БДЖ

Патриотите са против спирането на влаковете

Патриотичният фронт е против спирането на 38-те пътнически влака и намаляване на дестинации на други, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов на брифинг в парламента, предаде репортер на Bulgariautre.

„Парите, които НСО получи за година, са почти толкова, колкото бяха взети от БДЖ. Недопустимо е това да се извършва, особено в средата на зимата без необходимото предизвестяване по гарите, алтернатива за предвижване на хиляди наши сънародници, без анализ или обществено обсъждане”, подчерта Симеонов.

Според него такава промяна може да стане само след анализ, преценка и изработване на цялостна стратегия за развитие на ЖП транспорта.
По думите на Валери Симеонов правителството трябва да възстанови спрените влакове със същата бързина, с която ги е спряло и да начертае обща стратегия за отрасъла. „Едва тогава може да приемем аргументи, които даже не ни бяха представени, както и на синдикатите. Не е ясно колко хора в железниците ще останат без работа, което е безотговорно”, заяви съпредседателят на патриотите.

Той поясни, че в почти цял свят ЖП транспортът е печеливш, а ако в България не е такъв, то това се дължи на лошо държавно управление. „Не сме представяли позицията си на премиера и на транспортния министър, тъй като те не ни уведомиха за спирането”, уточни Симеонов и поясни, че утре ще инициира среща с премиера, финансовия и транспортния министър по темата за БДЖ. Валери Симеонов каза още, че Патриотичният фронт би подкрепил актуализация на бюджета за БДЖ.