САЩ ще помага за енергийното бъдеще на България, увери Джон Кери

Борисов: "Уестингхауз" ще инвестира у нас, правим интерконектора с Гърция с европейски пари

САЩ ще ни помага да изготвим план за енергийното бъдеще за България. Това обяви американският първи дипломат Джон Кери на съвместната си пресконференция с българския премиер Бойко Борисов. Щатите ни пращат енергиен експерт, който с експертите в енергийното ведомство да очертае енергийното ни бъдеще. Стана ясно още, че САЩ са ангажирани да помогнат на кабинета да постигне правилните решение за енергийната си независимост с помощта на САЩ и Европа. Ние сме наистина ангажирани с тази помощ, увери Джон Кери. България заслужава по-добра енергийна сигурност, по-добри цени, убеден е той.

Ще се търсят усилия, за да се подпомогне страната ни, след като Южен поток няма да се случи. САЩ ни подкрепя в изграждането на интерконектора с Гърция. Този въпрос е много важен за България, важен е и за САЩ, каза държавният секретар на САЩ, изтъквайки, че е не е добре една страна да е зависима само от един доставчик.

Кери обвърза темата на американските инвестиции у нас със състоянието на съдебната ни система и корупционните нива. Няколко пъти първият дипломат на САЩ повтори, че очаква България да се справи с проблемите в тези сфери.

Многократно сме заявявали, че има мораториум за проучване на шистовия газ, позицията ни е ясна на нашите партньори. Мораториумът ще падне, когато се намери технология, която да гарантира чистотата на нашата плодородната територия, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

„Уестингхауз“ ще бъде инвеститор у нас - добави той. - Ще намерим финансово-икономическа схема, за да не бъде за сметка на дефицита ни. Интерконекторът с Гърция ще бъде изграден с европейски пари. Също така разговаряхме и за газови хъб на българо-турската граница“, каза още Борисов.

"На разговорите бяха обсъдени следните въпроси – регионални и глобални предизвикателства с политически характер, сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация и върховенството на закона”, съобщи Борисов.
„Сътрудничеството продължава посредством работни групи в следните области – сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и Съединените щати”, каза още министър-председателят.

По другата важна за нас тема Джон Кери заяви, че САЩ подкрепя безвизов режим за българи. Това можело да укрепи връзките между двете страни и да стимулира инвестициите между двете страни.

Ще продължим да работим по този въпрос, изтъкна той, но подчерта, че визовите отношения са комплексна тема, която се разглежда в рамките на голям брой условия, които трябва да бъдат спазени. 15,2 % са отказаните американски визи за българи. За да отпадне визовият режим обаче този отказ трябва да е 3 %.
Самият Джон Кери акцентира, че идва на посещение у нас във времена, изпълнени с предизвикателства. Америка е абсолютно ангажирана със сигурността, просперитета и развитието на демократични институции у нас. Той отчете и доброто сътрудничество между двете държави. Ангажираността ни в НАТО към България е непоклатима, увери Джон Кери. Като съюзници в НАТО, САЩ и България са рамо до рамо в борбата за глобалната сигурност, по думите му.

Целта по изграждането на единна мирна и просперираща Европа още не е постигната, изтъкна първият дипломат на САЩ. Америка е ангажирана за постигане на единна и суверенна България, подчерта Кери. Това е и посланието, което първият дипломат на САЩ иска да остави с визитата си.
От изявлението му стана ясно, че двете страни ще задълбочат съвместните си усилия в колективната сигурност, ще се активизират съвместните учения между България и САЩ. Ще се оптимизират българските въоръжени сили.