Депутати настояват за промени в Закона за ДДС

Промените се предлагат за да се улеснят бизнесът и браншовите организации

Народни представители настояват за промени в Закона за ДДС, предаде репортер на Bulgariautre. На брифинг в парламента Светла Бъчварова от БСП- лява България обясни, че се е появил проблем след приемането на промени в Закона за ДДС в последния ден на парламента за миналата година. „На 21 декември беше прието с изискване ведомствените бензиностанции да бъдат приравнени като търговски обекти, което означаваше, че ще бъдат оборудвани с директна връзка с НАП в реално време. Тази връзка е действаща в страната. Приравняването й с НАП създава много неудобства на търговските обекти”, заяви Бъчварова.

"Системата, по която ще се контролира доставката на горива, не се подобрява, а промените в закона изискват допълнителна информация и по никакъв начин не се допринася за събирането на данъци. Изключително големи разходи следва да бъдат направени от земеделските производители, които разполагат с такива ведомствени бензиностанции. Еднократният разход е от порядъка на 10-15 хиляди лева, а след това има допълнителни средства, които трябва да бъдат отделени за обслужването и подаване на информация. Непосилно е това за бизнеса и всички браншови организации реагираха веднага”, поясни тя.

По думите й от обсъжданията, които са били направени вчера в Комисията по земеделие и храни, е станало ясно, че всички парламентарно представени партии имат интерес за това бързо решение. „Днес направихме необходимото за промяна в закона, където този член от Закона за ДДС, освен бюджетните организации, които са изключени от закона, да бъдат включени и земеделските производители. Надяваме се на разбиране в Комисията по земеделие и народните представители да поправим тази грешка, която беше приета със скоростната промяна на закона, за да можем да създадем предпоставки земеделският бизнес да работи нормално в едни нелеки условия”, добави Светла Бъчварова.

Тя изрази надежда, че промени, които касаят сектори, засягащи много хора, ще бъдат винаги обсъждани и достатъчно добре координирани, за да се вземат най-добрите решения. „Сигурно има какво да се желае по отношение на събираемостта и доставката на горивата, които ползват земеделските производители, но не това е начинът, по който трябва да се променят законите и да се налагат санкции от първия работен ден на годината, за да могат да се изпълнят изискванията на закона”, посочи депутатът.

Зам.-председателят на ПГ на „Български демократичен център” Румен Йончев допълни, че вчера в дискусията на Комисията по земеделие всички участници са заявили своята подкрепа за такава промяна. „Днес под този проект за изменение и допълнение на Закона за ДДС се подписаха колеги от почти всички парламентарни групи, освен от Български демократичен център. Подкрепа има и от страна на Реформаторски блок, Патриотичния фронт, „Атака” и ДПС. Очакваме спешно и скоростно г-жа Цачева да разпредели законопроекта за гледане в Комисията по земеделие, където очакваме подкрепа, за да можем да го гласуваме до края на януари и да отменим тази недомислица в законодателството, като разчитам всички парламентарни групи да ни подкрепят”, допълни Йончев.