ДКЕВР се разделя на воден и енергиен състав, а членовете му ще се избират от НС

Парламентът прие промени в Закона за енергетиката

 Депутатите приеха промени в Закона за енергетиката на първо четене, предаде репортер на Bulgariaure. Така ДКЕВР ще бъде разделена на два състава – воден и енергиен. Членовете и председателят на комисията ще да бъдат избирани от Народното събрание.

„За” промените гласуваха 133 народни представители, един се обяви „против” а 19 се въздържаха.

По-рано при дебатите в пленарна зала депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев каза, че дефицитът в енергетиката, който се формира на годишна база, е между 600 и 800 милиона лева. „Трябва да намерим законовите текстове, с които да облекчим енергийната система, да намалим разходите на НЕК. Дори увеличението на цената в днешно време не е достатъчно, за да реши проблема в енергетиката. Трябва да вървим към либерализация на пазара”, посочи Добрев.

Независимият депутат Велизар Енчев заяви, че енергийната мафия има своето лоби в парламента. „140 души в българския парламент притежават ВЕИ-та. Надявам се днес Борисов да постави въпроса за предоговори с Джон Кери криминалните договори за ТЕЦ-овете”, добави Енчев.

Той призова всеки народен представител да декларира от парламентарната трибуна дали има частен интерес.

Единствено зам.-председателят  на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев направи изказване от парламентарната трибуна, като заяви: „На моя покрив в къщата имам 12 панела за фотоволтаици”.