​Доц. Георги Лозанов: Атентатът срещу „Шарли ебдо“ цели да прекрои границите на свободата на словото

Карикатурите защитават исляма от неговите злоупотреби, а не са насочени срещу религията, твърди експертът

Атентатът срещу изданието „Шарли ебдо“ в Париж цели да прекрои границите на свободата на словото. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. Георги Лозанов, председател на СЕМ и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Според него, атентаторите използват исляма като прикритие на насилието. „Винаги свободата на словото е струвала скъпо на обществото. Това е един от най-големите луксове на демокрацията, който трябва да се пази от всички тоталитарни тенденции, които целят да я ограничат.

Тази терористична вълна е тъкмо един такъв опит в либералните западни общества да се имплантира тоталитаризъм и да се превърне самият ислям в тоталитарна идеология. Това няма връзка със самата религия, това е използване на исляма за превръщането му в тоталитарна идеология“, обясни експертът.

Доц. Георги Лозанов каза още, че карикатурите защитават исляма от неговите злоупотреби, а не са насочени срещу религията. „Карикатурите не са срещу исляма, не са по своята същност богохулски. Те окарикатуряват опита да се внуши на вярващите мюсюлмани, че Аллах ги подтиква към агресия, каквато е тероризмът и че трябва да умрат за такава фалшива кауза“, добави доц. Лозанов.
Според него, медиите не могат да бъдат напълно свободни, защото самата свобода е плод на културата, която е изградена върху табута.