Парламентът разглежда промени в Закона за енергетиката

Депутатите решават за разделянето на ДКЕВР на два състава

Парламентът разглежда промени в Закона за енергетиката на първо четене, предаде репортер на Bulgariaure. Измененията предвиждат ДКЕВР да бъде разделена на два състава – воден и енергиен, както и членовете и председателят на комисията и да бъдат избирани от Народното събрание.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов посочи, че патриотите ще подкрепят закона на първо четене. „Към настоящия момент в този състав и тези функции ДКЕВР реално работи неефективно и не изпълнява определените й по закон задължения. Има и неща, които не приемаме и ще направим предложения между първо и второ четене”, обясни Симеонов.

Депутатът от БСП-Лява България Красимир Янков заяви, че с така предложения закон се прави административна реформа и в ДКЕВР. „Прави се опит да се внуши, че до този момент ДКЕВР не е работила като независим регулаторен орган. Още в началото на 2013 г. напрежението започна да ескалира заради високите сметки за ток. В опит да овладее положението Борисов обеща 8 % намаление на цените от март и отнемане на лиценз на ЧЕЗ”, припомни Янков. Той добави, че предложението за разделяне на комисията в два състава няма да позволи по-ефективна работа и ще се създаде възможност за повишаване на администрацията.

Кирил Цочев от АБВ посочи, че са налице ниски изисквания за професионален стаж и странен опит за дефиниция какво е правен опит в енергетиката. „Странно решен е въпросът с необходимия кворум за взимане на решения. Групата на АБВ ще подкрепи промените на първо четене и ще направи предложения за второ четене”, уточни Цочев.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай заяви, че ДКЕВР е комисията, която е трябвало да бъде независима от деня, в който е била назначена, но се е влияла или от министъра на икономиката и енергетиката, или от министър-председателя. „Ако днес не вземем правилното решение, впоследствие ще имаме определени нагласи как ще бъде развита енергетиката в България”, добави той. От думите му стана ясно, че ДПС ще подкрепи промените в частта ДКЕВР да бъде избирана от Народното събрание.