Жената без крака ще ражда осмо дете, пак ще го изостави

Новините

15-01-2015, 09:08

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Бащата можел да размисли, ако се роди момче

"Това е Божа работа, млада е и ще ражда. Лошо ли е?", казва Пена, свекървата на сакатата Асенка Любчова от с. Върбово.Тя неудомява какво нередно има, че снаха й, която е без крака и трудно може да се грижи дори за себе си, ще роди осмо дете и ще го остави в социален дом.

"Не мога да гледам толкова много деца", казва Асенка без особени емоции. Признанието, че ще се раздели с бебето, бе потвърдено и от бащата на децата Пламен. Той обаче можел и да размисли, ако се роди момче.

Дори и да пожелаят да задържат детето, това няма да е задълго, защото почти е сигурно, че социалните служби ще им го вземат.

"Отделът за закрила на детето в Белоградчик наблюдава майката и ще вземе мерки, ако не полага грижи за него", коментира директорът на регионалната дирекция за социално подпомагане Венци Пасков.

32-годишната Асенка е 100% инвалид с чужда помощ. Заради физическата невъзможност да гледа децата си пет от тях са изведени от семейството през август 2012 г. Оттогава със заповеди на дирекцията за социално подпомагане, потвърдени от съда, 4-годишната Лидия, 6-годишният Пламен, 7-годишният Валери, 13-годишната Виктория и 14-годишната Цветелина са настанени при бабата по бащина линия.

Най-големият им син Стефан, на 15 г., пък е изпратен в специализирана педагогическа институция в тутраканското с. Варненци. Това е станало с решение на общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни заради серия кражби.

Всички те са родени от съвместното съжителство на Пламен и Асенка, докато тя била здрава. Преди три години обаче заради усложнения от диабет със серия операции са ампутирани двата крака над коляното, всички пръсти на лявата ръка и частично показалецът на дясната.

В безпомощното състояние и пълната невъзможност да обслужва дори себе си тя забременяла и през декември 2013 г. родила момиченце. Изоставила го в родилния дом в Монтана. В момента малката Нанси е в приемно семейство, а биологичната майка не я е виждала от раждането й.

Въпреки това Асенка отново е бременна в шестия месец и се очаква да роди през април.
Не се смущава от този факт, но все пак се оправдава, че разбрала за бременността си едва преди две седмици, а в шестия месец аборт не може да се прави. Това станало случайно, когато постъпила в болницата в Белоградчик заради проблеми с бъбреците и я прегледали с ехограф.

Самата Асенка е сирак и дошла в с. Върбово преди петнайсетина години. Тук се запознала с Пламен и заживели заедно. Нямат собствен дом. Самонастанили се в изоставена къща, а преди време се преместили в друга.

"Под наем сме", твърди Пламен, но не може да каже колко плащат. Кметският наместник Еленко Антов обаче твърди, че нямат никакви уговорки със собствениците, които живеят в друга част на страната и се чудят как да се отърват от "наемателите".

Семейството обитава само една от трите стаи на къщата в пълна мизерия. Реално с тях
живеят и трите най-малки деца - Лидия, Пламен и Валери, а при бабата Пена в близка къща са само големите две момичета Виктория и Цветелина.

Когато репортер на "24 часа" се срещна с Асенка и Пламен, първокласникът Валери не бе на училище - бил се успал. Въпреки това те недоволстват, че детските надбавки, които получава бабата Пена, били спрени от три месеца заради неизвинени отсъствия на четирите деца, подлежащи на задължително обучение.

"Шофьорът на училищния автобус всяка сутрин минава да ги буди, за да ги закара в училището в с.Чупрене, но невинаги успява", казва кметът на общината Ваньо Костин. Той многократно е помагал на семейството, но вече не вижда какво може да направи.

Бащата Пламен е безработен, но дори не си прави труда да ходи в Бюрото по труда да се подписва, за да бъде назначен по някоя от програмите за временна заетост или да стане личен асистент на сакатата си жена.

"Добре сме си, от живота сме доволни, нямам оплаквания от нищо. Само с парите сме зле, само аз и свекърва ми получаваме пари", оценява положението си Асенка.

Всички живеят с нейната пенсия, социалните помощи на бабата Пена и детските надбавки за шестте деца. Имат постоянни претенции към държавата. Последната е да им бъде осигурена къща с баня и тоалетна.

Кметският наместник Еленко Антов: Родителите и бабата са неграмотни

"Не е лесен животът им, защото това са шест деца. Майката е инвалид, откакто аз съм кметски наместник вече 8 години, бащата не работи и живеят на едни социални помощи. Децата не ходят всеки ден на училище, самите родители са неграмотни. Бабата, която трябва да ги отглежда и възпитава, също е неграмотна и не държи да ходят на училище", казва кметският наместник Еленко Антов.

В с. Върбово, в което живеят общо 87 души, са пропищели от ромската фамилия и твърдят, че крадат дори и децата.

Освен изпратения в интернат Стефан клиент на общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни вече е станала и 14-годишната Цветелина.