Раднево е център на честванията послучай 120 години от рождението на Гео Милев

Животът

15-01-2015, 08:27

Снимка:

Къща-музей "Гео Милев"

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязваме 120 години от рождението на Гео Милев

Център на тържествата е родната му къща

От днес до 6-ти февруари в Раднево ще бъдат чествани 120 години от рождението на видния български интелектуалец Гео Милев и 95 години от рождението на дъщеря му, голямата детска писателка Леда Милева.

От 10.30ч. в къща-музей „Гео Милев” ще бъдат поднесени венци и цветя на бюст-паметника му, ще бъде произнесено слово за живота на Гео Милев, ученици ще изнесат рецитал и ще бъде излъчен филм за живота поета.

На 27 януари от 18.00ч.в голямата зала на ОбЦК „Нончо Воденичаров” ученици от СОУ „Гео Милев” ще изнесат концерт под надслов „С пламъка на Гео”.

На 5 февруари ще се честват 95 години от рождението на Леда Милева. От 10.00ч. в къща-музей „Гео Милев”започва рецитал на нейни стихотворения на ученици от начален клас и деца от детските градини.

На 6 февруари, петък в Художествената галерия Раднево от 13.00ч. започва литературно-музикален спектакъл с участието на Никола Инджов-поет и публицист, Андрей Аврамов-режисьор, доц.Ружа Маринска-изкуствовед, Бойко Ламбовски – поет, Валентина Радинска и Виолета Христова – поетеси, Марин Добрев –директор на Художествената галерия в Стара Загора и Иван Гранитски.

Родната къща на Гео Милев в Раднево бе ремонтирана от общината за 90 000 лв. послучай 50-годишния юбилей на града през 2014 . Къщата има зали за живота и творчеството на Гео, негови книги, картини и скици, за мултимедийна презентация и отново отвори врати като музей на поета-публицист, след дълги години притежание на наследниците на геомилевия род.