Петролът поевтинява само при война

Парите

15-01-2015, 07:18

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Драстичният спад на цените на горивата не доведе до поевтиняване на транспортните услуги у нас

Цената на петрола да падне до 35 долара за барел в близките месеци очакват световните енергийни експерти, съобщава американската агенция Bloomberg. Шефът на изследователския отдел на Societe Generale в Ню Йорк Майк Уитнър е категоричен, че цените скоро ще паднат под 40 долара за барел. Главният аналитик на лондонската консултантска компания Energy Aspects Амрита Сен не изключва цените да достигнат до 30 долара. Нещо повече - по данни на в. "Таймс" търговците дори се готвят за срив на цените до 20 долара, което според независимия аналитик Андрей Кипрович, вече е напълно реално.

Цените на нефта се регулират от саудитците, каза Кипрович. Целта им е да убият главните си конкуренти на пазара - Русия, Ирак и САЩ, допълва той. Саудитците казват: при нас себестойността на добива на един барел е от 4 до 8 долара - дори и всички да умрат, ние пак ще добиваме, коментира Кипрович. Така че те няма да се откажат да свалят цената на нефта. Единствената надежда за поскъпване на "черното злато" е евентуална политическа нестабилност в Африка или в Близкия изток, смятат аналитиците.

Драстичният спад на цените на горивата не доведе до поевтиняване на транспортните услуги у нас. От автобранша обясняват, че засега цените не могат да паднат заради високите разходи по поддръжката на камиони, автобуси и таксита, както и заради нерентабилните линии.