Калфин: От петък започват консултациите по пенсионната реформа

Приоритет е изготването на наредби, чрез които да стане ясно как може практически да се вноската за втора пенсия в НОИ

Пенсионната реформа няма да е готова до края на март въпреки обещанието на управляващите. Вицепремиерът Ивайло Калфин съобщи, че от петък започват политически консултации, но времето няма да е достатъчно за приемане на текстовете в парламента. В момента е приоритет да се напишат наредби, чрез които да стане ясно как може практически да се премести вноската за втора пенсия в Националния осигурителен институт (НОИ), предаде БНР. 

"Няма начин как да се обособи капиталов стълб в НОИ, който напълно да се конкурира с частните фондове", категоричен е Ивайло Калфин. Въпреки това, чак след промените в закона вероятно ще можем да местим вноските си за втора пенсия повече от веднъж - към НОИ и обратно в частен фонд.

"Само, че не може да се иска от НОИ доходност, защото не му е работа. Това е система, която да управлява активите", разясни социалният министър.

Първа задача е да се допишат нормативните актове, с които реално в момента действащите текстове да могат да се изпълняват. Според настоящия закон, вноската може да се мести еднократно.

Подзаконовият акт не може да променя закона. Той може да го разширява, но не може да го направи еднократното многократно.

"Настоящите текстове ще действат по-дълго от очакваното, защото до края на март е срока за принципното постигане на съгласие. Не мисля, че дотогава ще можем. Това е достатъчно съкратен срок. Само самата процедура в парламента е над два месеца", поясни Калфин.

Той е категоричен, че текстовете за фондовете могат да паднат от само себе си. По думите му, не може да се дава възможност за по-агресивни инвестиции на парите за втора пенсия, а само за третия пенсионен стълб.