Фонд към НОИ ще инвестира част от парите за пенсии

Това е една от идеите, които обсъждат в ГЕРБ като част от пенсионната реформа

Hационалният осигурителен институт (НОИ) да има капиталов фонд, чрез който да инвестира и управлява част от парите за пенсии, които ще постъпят от прехвърлянето на партиди от частните фондове. Това е една от идеите, които обсъждат в ГЕРБ като част от пенсионната реформа. Така щял да се избегне проблемът с липсата на индивидулни партиди на осигурените в НОИ. Фондът трябвало да има строги регламенти за доходност и контрол, пише "24 часа".

От ГЕРБ ще предложат още пенсионните фондове да имат минимална доходност, която да покрива поне инфлацията през годината. Друго предложение е прехвърлянето на партиди от пенсионните фондове към НОИ да не бъде само еднократно. Пречка пред него обаче е липсата на лични партиди в НОИ.

От Реформаторския блок ще предложат създаване на държавен капиталов фонд. Ако тя не се приеме, те ще поискат или създаване на фонд "Индивидуални партиди" в НОИ, или отлагане на миграцията от фондове към НОИ и обратно, до намирането на работещо решение.

Реформаторите най-вероятно ще подкрепят възрастта и стажът да растат с 2 месеца за година, готови са да преговарят и за 4 месеца.

Другите им предложения са за намаляване на таксите за управление на пенсионните фондове - първоначално с 40% и постепенно всяка година, докато паднат до 2 от сегашните 5%. Най-спорната им идея е тази за ръст на вноската за пенсия с 0,5% годишно в продължение на 10 години, която е много вероятно да не намери поддръжници.

ДПС пък ще поиска обсъждане на идеята за създаване на мултифондове, както и хората в универсаланите пенсионни фондове да могат да избират как да се упралвяват парите им - нискорисково и нискодоходно, или агресивно, но с по-висока печалба. 

Окончателните параметри за пенсионната реформа трябва да са готови до март, въпреки че дебатите по тях започнаха още вчера, в първия работене ден на парламента. Срещите за постигане на консенсус тръгват до дни, ще ги ръководи социалният министър Ивайло Калфин.

В края на 2014 г. с гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът промени Кодекса за социално осигуряване. Според тях , хората, родени след 1959 г., могат да избират дали вноските им за втора пенсия остават в частен фонд или отиват в НОИ. Една година имат младежите, започващи първа работа след 1 януари 2015 г. за да изберат къде да се осигурават. Ако не го направят, отиват служебно в НОИ.