Митов: Европейските джихадисти минават през България

Вземат се законодателни мерки, това обяви външният министър пред британския си колега Филип Хамънд

България е част от маршрута на джихадистите от Западна Европа. Вземат се законодателни мерки срещу чуждите бойци. Това обяви външният министър Даниел Митов пред британския си колега Филип Хамънд.

По данни на британската преса поне 500 джихадисти с британски паспорти са под знамената на „Ислямска държава” в Ирак и Сирия.

„Осъждаме остро терора в Париж и изразяваме съпричастност. Няма кауза, която да оправдава тероризма и човешките жертви”, коментира министър Митов.

В София британският дипломат номер едно призова за по-твърди санкции към Русия. „Ние ще се съпротивляваме срещу руската агресия и ще настояваме за решимост за продължаване на твърдите европейски санкции, докато Русия не започне да изпълнява споразумението от Минск”, каза Хамънд.

Той обясни, че с българския си колега е обсъдил въпроси, свързани с Европа и европейските ценности, как те изглеждат в светлината на руската агресивност и промените на европейската карта, „коригирана от Русия, посредством военни средства”,предаде bTV.

Двамата външни министри са говорили за общия дневен ред за НАТО и как тази организация трябва да остане крайъгълен камък на общата сигурност и поддържането ѝ като ефективен стълб за изграждане на трансатлантическата връзка между САЩ, Канада и Европа.

Хамънд подчерта, че Великобритания е за разумна реформа в рамките на ЕС, която да бъде фокусирана и върху единния пазар и върху външните връзки. Той специално отбеляза, че трансатлантическото споразумение за свободна търговия ще даде икономически тласък на ЕС.

Даниел Митов каза в своето изявление, че съществува разлика между ЕС и европейските граждани и че има нужда от икономически реформи. „Ние не искаме и не можем да си представим ЕС без Великобритания и вярваме, че ще продължим рамо до рамо да посрещаме предизвикателствата”, обърна се той към своя колега от Острова.

България е част от обиколката на Хамънд в опит да се убедят останалите страни членки на съюза, че Великобритания иска реформи, които да спрат потока на евтината работна ръка от Източна Европа.