Хамънд: ЕС трябва да се реформира, за да запази доверието на европейските граждани

Президентът Росен Плевнелиев и британският министър на външните работи се обявиха за ускорени мерки за завършване на Единния европейски пазар

Реформата на Европейския съюз и сътрудничеството между България и Великобритания в рамките на ЕС и НАТО обсъдиха държавният глава Росен Плевнелиев и британският министър на външните работи Филип Хамънд, който е на посещение в България по покана на българския външен министър, съобщиха от прессекретарята на държавния глава. 

Президентът Росен Плевнелиев и Филип Хамънд се обявиха за ускорени мерки за завършване на Единния европейски пазар, който ще направи ЕС по-конкурентоспособен след период на икономическа и финансова криза и ще осигури растеж и нови работни места. Необходима е реформа на съюза за повишаване на ефективността на европейските институции, за облекчаване на регулациите и за преструктуриране на пазара на труда. 

"Държавите-членки следва да предприемат конкретни мерки за реализирането на тази амбициозна цел. Европейският съюз трябва да се реформира, за да запази доверието на европейските граждани и за да посрещне предизвикателствата на 21-ви век", коментира британският външен министър. 

"В контекста на усилията за по-конкурентоспособна Европа, България подкрепя преговорите между ЕС и САЩ по Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (TTIP)", посочи държавният глава. 

От своя страна британският държавен секретар коментира, че успешните преговори по споразумението ще позволят на Европа да запази позициите си на световните пазари в условията на изострена глобална конкуренция. 

Росен Плевнелиев и Филип Хамънд обсъдиха енергийната сигурност на Европа и на страните от Югоизточна Европа. Беше подчертана необходимостта от ускорена диверсификация както на източниците, така и на трасетата за доставка на енергоресурси, като за целта ефективно могат да бъдат използвани средства на Плана за стратегически инвестиции, обявен от Европейската комисия. 

България ще разчита на британска подкрепа за финансиране на проектите за енергийна свързаност, които страната ни представи за финансиране пред ЕК, стана ясно още по време на срещата.

Пред държавния глава британският външен министър постави въпроса за изпълнението на ангажиментите на страната ни по отношение на разходите за отбрана, съгласно решенията от Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 година. Президентът Росен Плевнелиев се съгласи, че заложените в бюджета за 2015 година разходи за отбрана не отговарят на поетите съюзнически ангажименти и изрази надежда, че ще бъдат осигурени допълнителни ресурси за модернизация на Въоръжените сили.