Зам.-председателят на НАТО пристига на официално посещение в България

Генерал-лейтенант Марк Шислер ще обсъди перспективите пред Българската армия за провеждане на съвместни учения със страни-членки на НАТО

Заместник-председателят на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер пристига днес, 14 януари, на посещение в България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

В рамките на визитата си, той ще се срещне с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и със заместник-министрите на отбраната и на външните работи – Димитър Кюмюрджиев и Валентин Порязов. 

По време на предвидените срещи ще бъдат обсъдени текущото и бъдещото сътрудничество в рамките на НАТО, както и перспективите пред Българската армия за провеждане на съвместни учения със страни-членки на НАТО. Ще бъдат разгледани протичащите реформи в нашите Въоръжени сили и техните модернизация и развитие.

Военният комитет е най-висшият военен орган на НАТО. Състои се от началниците на щабовете по отбраната (началници на Генерални щабове) на всичките 28 страни-членки на Алианса. Военният комитет синтезира огромното количество специализирани знания и опит, които подпомагат военните политики, стратегии и планове на страните от Алианса, и е основна част от процеса на вземане на решения в НАТО. Той представя пред Северноатлантическия съвет (най-висшия политически орган) съгласуваната позиция на отделните началници на щабовете по отбраната. Военният комитет действа в тясна връзка със стратегическите командващи на НАТО с цел да представи планове, проблемни въпроси и препоръки за политическо утвърждаване и дава ясни военни указания към стратегическите командващи, основани на решенията на Военния комитет на Северноатлантическия съвет.