В ЮНЕСКО почетоха паметта на загиналите журналисти от „Шарли Ебдо”

ЮНЕСКО смята правата на журналистите за една от най – важните си задачи, заяви Ирина Бокова

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че организацията счита за своя важна задача защитата на правата на журналистите.
Близо 300 журналисти, представящи пресата във Франция и други страни, се събраха в щаба на ЮНЕСКО. Те почетоха паметта на своите колеги от сатиричното издание „Шарли Едбо”, загинали миналата седмица след терористична атака, съобщи агенция ТАСС.

„Атаката на редакцията е акт срещу свободата на пресата, срещу правата на човека, срещу всички нас”,  каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. „Да почетем паметта на загиналите, това е първото, което трябва да направим”,  добави тя.

Бокова напомни, че ЮНЕСКО смята правата на журналистите за една от най – важните си задачи. „Това е план на ЮНЕСКО за обезпечение безопасността на работниците в средствата за масова комуникация” – заключи тя.
Напомняме, че на 7-ми януари в Париж, в редакцията на сатиричния ежедневник „Шарли Ебдо” беше извършен терористичен атентат, където загинаха десет журналисти , двама души от охраняваща полиция, а други единадесет бяха ранени.