Борисов изрази готовност за по-бързо изграждане на съоръжението по границата

Премиерът заяви готовност за реакция при скъсяване на сроковете за обществените поръчки и актуализацията на бюджета с 90 млн. лев

Ако имате предложение, с което да скъсим сроковете в Закона за обществените поръчки, ако трябва – и с актуализация на бюджета с 90 милиона, сме готови да реагираме. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в рамките на парламентарния контрол във връзка с доизграждането на защитното съоръжение на българо-турската граница, предаде репортер на Bulgariautre.

„Оказва се, че това защитно съоръжение около 7 пъти намалява бежанския натиск върху границата. За да бъде направено, провеждахме няколко съвещания, търсехме всички възможни правни форми, за да може да се случи възможно най-бързо. Накрая решихме трите области, на територията на която е границата – около 82 км – трябва да се направят – хич не е евтино, от порядъка на 90 милиона – подготвяме по най-бързия начин да проведат обществени поръчки, конкурси за изграждането. Трябва да минем изцяло по Закона за обществените поръчки, но ще има забавяне”, заяви Борисов.

„Дадете ли ни инструмент по-бързо да се направи – ще се възползваме от него. Около 2 милиона лева допълнително на месец ни струва охраната по границата.
Със законодателство веднага да се почне изграждането на защитното съоръжение, би било прекрасно”, посочи той.

„Не можем да обиколим процедурите по обществените поръчки, ако няма закон за незабавното изграждане на съоръжението. Това ще е кратко – с три изречения, половин страничка закон, да  мине на две четения и дето се вика, от другата седмица да почваме”, добави Бойко Борисов. „Готов съм, кажете ли, веднага се организираме и действаме, иначе трябва да спазим времената – това ще бъдат месеци наред, само докато минат конкурсите. Готов съм още днес да се съберете с комисията, с министър Вучков и от утре почвам да го изпълнявам. Сега сме дали на трите области да го правят. Ако имате желание да ни помогнете, ще съдействаме веднага”, поясни премиерът. Той добави, че границата се пази по най-добрия начин и се работи активно.

По темата за проекта „Южен поток” той каза, че България е дала пълномощно на ЕК по темата тя да бъде представлявана от комисаря Шефчович. „След като сме дали такова пълномощно, като какви да разговаряме с руската страна? Отиваме в Брюксел, казваме какво искаме да се получи и той отива. Вие сте подписали това пълномощно”, добави Борисов.

„Системата за хъба, която беше идея, вече е сложена на масата на ЕК. Няма държава, през която да може да мине тръба за доставка на газ, без да се спазва Третият енергиен пакет нещо. Много по-добре би било „Южен поток” да мине през България и да спретнем голям хъб, който да се оперира от фирми на Европейската комисия”, обясни премиерът.

„Уговорихме на 99% газовия хъб. Докато не видя парите, никога не казвам 100%, интерконекторната връзка с Гърция 100% да ни я финансира ЕК – това са някъде около 200 млн. Тогава ще имаме възможност през реверса, ако доставят евтин втечнен газ в Гърция, да може да го взимаме оттам”, заяви Борисов.