Италианският президент подаде оставка

Свят

14-01-2015, 14:50

Снимка:

wilditaly.net

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Италианският президент се оттегля скоро

Наполитано е новият-стар президент на Италия

Джорджо Наполитано обясни, че напредналата му възраст е направила по-трудно за него да изпълнява своите задължения

89-годишният президент на Италия Джорджо Наполитано си подаде оставката след почти 9 години на този пост, се казва в негово изявление, цитирано от „Ройтерс".

Тази стъпка на Наполитано принуждава италианския премиер Матео Ренци да влезе в политически деликатно балансиране за назначаването на приемник на Наполитано.

Имаше постоянни очаквания той да сдаде поста преди изтичането на втория му мандат, като Наполитано обясни преди две седмици, че напредналата му възраст е направила по-трудно за него да изпълнява своите задължения като президент.

От месеци продължават спекулациите за това, кой ще го наследи. Президентът в Италия има широки, но неопределени правомощия, които варират от номинирането на премиери и налагането на вето на закони, до упражняване на морално въздействие върху политиката на правителството.

40-годишният премиер Ренци заяви, че иска бързо да постигне споразумение както със своята партия, така и с политическите си опоненти, за да се избере наследник на Наполитано.

Но тайното гласуване в парламента е непредсказуемо, като някои анализатори посочват, че Ренци може да настоява за нови избори, ако не може да събере широка подкрепа за нов държавен глава.