Мария Габриел: Либия не трябва да се превръща във втора Сирия

Европейският парламент обсъди тревожната ситуация в Либия в рамките на дебат с Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. В дебата участва и Мария Габриел, заместник-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка, която беше преговарящ за Групата на ЕНП по съвместната резолюция между политическите партии в ЕП, предстояща за гласуване в четвъртък.

Българският евродепутат приветства работата на специалния представител на ООН в Либия Бернардино Леон и призова за продължаване на тясното сътрудничество между ЕС и ООН. Мария Габриел подчерта, че преговорите в Женева по инициатива на специалния представител са уникален шанс за намиране на решение на ситуацията, който не трябва да бъде пропиляван. На следващо място наблегна на необходимостта от усилия за прекратяване на огъня и създаване на пътна карта за възобновяване на демократичния преход в страната, като се вземат предвид поуките и силната поляризация в страната. Според Мария Габриел от ключово значение за трайна стабилност е и регионалната перспектива и в този контекст трябва да се признае положителната роля на Египет и Арабската лига.

Ролята на ЕС трябва да бъде преразгледана с фокус върху три основни въпроса, смята Мария Габриел от ГЕРБ. Първият се отнася до географския и тематичен обхват на стратегията на ЕС за региона на Сахел, вторият касае преразглеждането и пренасочването на ресурсите, свързани с Мисията на ЕС за гранично подпомагане на Либия и не на последно място е въпросът за ролята на координатора на ЕС за борба с тероризма в региона. „Трябва да намерим начин да се спре разпространението на оръжия и увеличаването на участниците в движението, което продължава да дестабилизира Сахел”, призова зам.-председателят на Групата на ЕНП.

В заключение Мария Габриел предупреди за възможността от допълнително влошаване на хуманитарната и политическата ситуация. "Страните в конфликтa е необходимо спешно да намерят решение в рамките на диалог. Либия не трябва да повтаря случая със Сирия”, подчерта зам.-председателят на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в ЕНП Мария Габриел.