МГЕРБ проведе разяснителна кампания в Народното събрание за безвъзмездното саниране на жилищни сгради

Младежката организация на ПП ГЕРБ проведе разяснителна кампания в Народното събрание за „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“, която ще осигури безвъзмездно саниране във всички 264 общини в България. Членовете на МГЕРБ раздадоха на народните представители и на журналистите информационни флаери, подготвени от Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

Председателят на МГЕРБ и народен представител Георг Георгиев, народният представител и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков дадоха брифинг, за да дадат подробна информация и отговориха на въпроси по програмата.
„Ние, като млади и активни граждани, организирахме настоящата информационна кампания, която има за цел да информира българите във всички населени места в страната за условията и реда за кандидатстване по програмата за саниране на жилищните сгради“, каза Георг Георгиев. Според него хората проявяват засилен интерес към програмата, която представлява важна стъпка по пътя за осигуряване на енергийна ефективност и намаляване размера на сметките.
„Осигурен е ресурсът за първата година от програмата за безплатно саниране в България - 1 милиард лева. Сумата е обща и няма да се разпределя по Общини. Затова всичко зависи от активността на гражданите - етажната собственост и на общината“, подчерта Делян Добрев. По думите му, окончателните формуляри по програмата ще бъдат готови в началото на февруари, когато се очаква да започне кандидатстването по общините, където ще се подават заявления за включване в безплатното подобряване на фасадите на блоковете.
„До края на месец януари 2015 г. ще бъдат публикувани Методически указания към общините и Сдруженията на собствениците, както и необходимите образци за кандидатстване пред общината“, обясни Николай Нанков.