Иван Генов: Няма опасност животът на 5 и 6 блок на "Козлодуй" да не бъде удължен

България е длъжна да удължи живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и на никой не трябва даже да му минава през ума, че има някаква опасност това да не се случи

Няма опасност – трябва единствено и само да се работи, за да постигнем целта. Важните и основни договори са сключени и продължават дейностите, които и през следващите няколко години ще бъдат изпълнявани по време на ремонтната кампания. Работите по удължаването на ресурса на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" си вървят нормално и трябва да продължат да вървят по този начин, за да удължим ресурса. Засега ни е приоритет 5 блок, чийто ресурс изтича през 2017 г., а за 6 блок – 2021 г., т.е. имаме още време.

През 2017 г. трябва да получим допълнителен лиценз за експлоатация за 10 години, който се издава за този срок от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Не виждам никакви проблеми това да се случи. Но ако то не се случи, това би означавало, че някой умишлено е направил неща, които са подсъдни.
Парите, които ще се похарчат за рехабилитацията на двата блока не са много. Става дума за сума възлизаща на между 200 и 300 милиона евро и за двата блока. Но нека не забравяме, че тези блокове ще работят още около няколко десетилетия и за 300 милиона евро ние не можем да построим нова централа с два хилядника. Можем да кажем, че ще ни излезе без пари.
Абсурдно е да мислим, че Русия ще откаже да участва в рехабилитацията на нашата ядрена централа. Но този процес не зависи само от Русия. Част от модернизацията ще се извърши съвместно с други европейски държави, сред които Франция, а може би и Германия. Имаме оборудване, което по времето на предишната модернизация, е инсталирано от различни неруски фирми. Удължаването на ресурса на това оборудване зависи от страните, които са го инсталирали и няма нищо общо с Русия. Най-важният договор с Русия беше сключен до края на септември 2014 г. Той касае оценка на ресурса на корпуса на реактора. Този въпрос можеше да се разреши само от главния проектант – компанията "Хидропрес". Тук трябва да отбележим, че ремонтните дейности за руските компании в европейските страни носят имиджов характер. Как може да се допусне, че Русия ще бъде против удължаването живота на руски блокове в страна-членка на Европейския съюз?
В момента основните дейности по модернизацията на АЕЦ "Козлодуй" се изпълнява от консорциум, който включва руската държавна корпорация "Росатом" и "Електрисите дьо франс" - най-голямата френска енергийна компания.

*Иван Генов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" пред БГНЕС.