Радан Кънев: Трябва да положим усилие, което да върне България на реформаторските релси

Стратегията за реформа на правосъдието трябва да се приеме веднага, според Кънев

Ние трябва да положим усилие, което да върне България на реформаторските релси и да облече в дела и резултати добрите обещания, които програмната декларация на мнозинството и програмата за управление на кабинета дават. Това каза съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев в декларация от името на парламентарната група, предаде репортер на Bulgalriautre.

„Намираме се в началото на най-важния парламентарен сезон от много години насам. Най-важен, защото през 2014 г. България удари дъното на кризата на политическата система, институциите, финансите и правосъдието. Нашите приоритети през пролетната сесия нямат и не бива да имат нищо общо с изборите през есента. Не изборите са решение за спешните проблеми на българските граждани, макар може би да са решение за много партийни проблеми. Нашите приоритети имат далеч по-дългосрочен характер”, посочи Кънев.

Той обясни, че трябва веднага да бъде приета стратегията за реформа на правосъдието и да се пристъпи към приемане на промени в Закона за съдебната власт и формиране на мнозинство за конституционни промени. „Ако нашите следващи законодателни мерки не стъпват на категорична антикорупционна политика в съдебната система, сектор сигурност и цялата държавна администрация, те ще бъдат безплодни. Необходими са цялостни структурни промени в правосъдието, обвинението и сигурността, съчетани с персонални промени на най-високите управленски нива на системите. Липсата на персонални промени в ръководството на БНБ е показателна – блокирани са дейностите за събиране на кредитите на КТБ, блокирано е и общественото доверие в надзорните функции на Централната банка”, поясни Радан Кънев.
Той добави, че реформите в здравеопазването, енергетиката и образованието не търпят отлагане. „Стратегията за реформа в здравеопазването, Законът за здравното осигуряване, Законът за здравето и Законът за лекарствата ще бъдат депозирани пред нас тази пролет и трябва да бъдат сред приоритетите ни, наред със Закона за предучилищното и училищно образование и Стратегията за развитие на висшето образование, Закона за енергетиката и новата държавна енергийна стратегия”, каза още Кънев.

„Аз съм оптимист за законодателните приоритети, оптимист съм и за възстановяването на европейското финансиране – бързите успехи на правителството в тази сфера не могат да бъдат отречени с чисто сърце дори и от опозицията. Но ако тези политики не бъдат осъществени от честна, професионална и обърната към хората администрация, ако не бъдат програмно бюджетирани и ако не бъдат възложени с честни обществени поръчки, техният резултат няма да бъде положителен за отделния гражданин”, поясни Радан Кънев.

„Трябва да изпълним ангажимента си за трайна, обърната към бъдещето и
приета с максимално съгласие от мнозинството, опозицията и социалните партньори еволюция на пенсионната система. Днешният модел е обречен да въвлече НОИ и държавния бюджет в тежки и непреодолими дефицити. Повечето изолирани решения на парче само засилиха тези рискове”, допълни той.