Янаки Стоилов: Рисковете от разрастването на религиозен, политически и етнически екстремизъм нараства

Обществото не иска да загуби свободата си, посочи зам.-председателят на ПГ на БСП-Лява България

Рисковете от разрастването на религиозен, политически и етнически екстремизъм нараства, но обществото не иска да загуби свободата си. Това каза заместник-председателят на ПГ на БСП-Лява България Янаки Стоилов в декларация от името на парламентарната група, предаде репортер на Bulgariautre.
„Очаквах по-амбициозни ангажименти за развитието на страната от управляващата коалиция. Тонът, който зададе правителството, не отговаря на проблемите пред българските граждани. В трудни моменти оптимизмът ни е още по-необходим“, посочи Стоилов.

По думите му управленската програма на правителството все още не е показана. „БСП - Лява България отново е призвана да освети националното самосъзнание, за да излезе народът на пътя на развитие. Ще поддържаме преминаването към прогресивно облагане на данъците върху доходите. Под натиска на синдикатите и социалистическата опозиция ние спряхме възрастта на пенсиониране”, обясни Янаки Стоилов. Той каза още, че правителството на ГЕРБ е замразило много социални плащания, които засягат няколко десетки хиляди хора.

„Хроничен е проблемът с масовата престъпност в малките населени места. За няколко дни бяха извършени няколко убийства, бяха спрени много влакове, които нямат алтернатива и ние настояване за промяна на решението на БДЖ. Ние сме против приватизацията на БДЖ”, заяви той. Стоилов подчерта, че днешното правителство предвижда да изтегли 8 милиарда лева заеми, а това надвишава бюджета за една година и е много повече от 1991 г., когато се е твърдяло, че страната е във финансов колапс. „След като не можем да разчитаме нито от запад, нито от изток, трябва да разчитаме на себе си”, заяви Янаки Стоилов.