Селекционерът на България: Разчитаме на подкрепата на Благоевград

Спорт

14-01-2015, 10:17

Автор:

Владимир Иванов

Всичко от Автора

Интересът към футзал намалява, липсва популярност, обясни Иван Стоилов

Българският национален селекционер по футзал Иван Стоилов даде специално интервю за Sportonline.bg преди старта на европейските квалификации. Нашите са в група с Дания, Гърция и Гибралтар, а първият ни двубой е в сряда именно срещу скандинавците.
Пред нашата медия, Стоилов обясни какви са очакванията му за двубоите, какви са проблемите в този спорт и защо няма интерес към него.

 

- Г-н Стоилов, колкото и банално да звучи, какви са очакванията ви за първия двубой от групата?

- Очакванията ни са да се представим добре, да покажем това, което можем и което тренирахме до момента на лагера. Много е важна първата среща в подобни турнири. Важно е да се тръгне с победа. Вярвам, че можем да го направим. Разучили сме датчаните, добре физически са. Не ни притесняват, защото имат своите слабости.

 

- Разкажете малко повече за формата на турнира, кои отбори се класират напред?

При този формат се класират първите тимове и най-добрия втори. Следващият кръг ще се проведе в Азербайджан, където евентуално сще бъдем в група с отбора на домакините, Белгия и Украйна. И трите тима са участници на предното Европейско първенство. Азерите са пълни с бразилци, а украинците са постоянно в Топ 8.

 

 

- Предимство ли е, че сме домакини и защо точно Благоевград?

- Предимство е, че сме домакини. Ще има хора, които да ни подкрепят. От БФС също ни съдействаха. Разлепени са фишове в града. На предните квалификации залата е била пълна. Защо Благоевргад? Защото залата е добра, а и има зрителски интерес.

 

- С какви проблеми се сблъсквате като селекционер по футзал? 

- Проблемът ни е, че играчите, които са в тима са аматьори. Нямаме професионалисти. Някои от повиканите не успяха да дойдат, защото са на работа. Трябва да имаме и календар, съобразен с нашите цели. Работим с БФС по въпроса. Надявам се сега да имаме успех в турнира.

 

- Имаме само един футболист, който играе в чужбина в лицето на Ален Алексов? Толкова ли е трудно да се излезе зад граница?

- Имаме и други футболисти, които играят в чужбина. Бойко Марев е в Малта, но там причините са други. Герамов е в Норвегия, но лични неща му попречиха. Той играе в местния шампион. Няма как да дойдат за 10 дни в случая.

От друга страна, първенствата в София и Варна намаляват. Отборите се отказват, интересът намалява. Идват отбори, които участват по една година, но виждат, че без тренировъчен процес не трябва. Много е важна физиката и тактиката. В същото време я няма тази популярност на спорта. Никой не би дал пари за такъв продукт. Основният проблем е, че няма информация.