Вестниците в сряда, 14 януари

Най-доброто от печата

14-01-2015, 06:29

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пускат шинобуси вместо влакове


"24 часа"
Шинобусите най-често са дизелови и са с един вагон.
Заради съкратените линии свикват комисия в парламента
Автобуси на релси ще заменят вече спрените стари мотриси от 60-те години. Това каза в интервю за “24 часа” зам.-министърът на транспорта Антон Гинев. Даден е срок до февруари БДЖ да преценят колко шинобуса (така казват на автобусите на релси) и от какъв вид им трябват. След това ще се обяви обществена поръчка за доставката им. Шинобусите най-често са дизелови и са с един вагон. Има и модели с два или три, които са съчленени.
Съкращаването на 38 влака и свиването на маршрутите на други 10 изкара хората по гарите. Очаква се на 17 януари да има протести. Предстои спирането на още 90 влака.
Заради напрежението днес премиерът Бойко Борисов е извикал министрите на финансите и на транспорта Владислав Горанов и Ивайло Московски, научи “24 часа”.
Спешно заседание на парламентарната комисията по транспорт заради кризата в БДЖ ще има утре. На него ще бъдат изслушани министърът на транспорта Ивайло Московски и шефове на БДЖ.
Заседанието е по искане на БСП. “Политиката на ГЕРБ винаги разглежда БДЖ като губещи, а това е най-икономичният и социален транспорт”, заяви соцлидерът Михаил Миков. Той призова всички социалисти да се включат в протестите за спасяването на железниците.


Арестуваният у нас Жоашен бил приятел от дете с убийците от Париж
"24 часа"
"Да, имам приятели. Приятели от детството. Мислех, че мога да тръгна във ваканция, това не е тероризъм. Ако има такива доказателства, моля да ми бъдат представени. Правосъдието не е само това с кого си приятел. Човек не може да сменя приятелите си, ако са с различни възгледи, ако някой от тях е извършил престъпление. Ако исках да участвам в терористичен акт, щях да остана там, където това се случи."
Това заяви пред Хасковския окръжен съд 29-годишният Фриц-Жоли Жоашен, издирван за тероризъм от Париж.
Така французинът от хаитянски произход косвено потвърди познанството си с авторите на кървавия атентат срещу седмичника "Шарли ебдо".
В. "24 часа" вече писа за подозренията, че той е участник в радикалната групировка на братята Шериф и Саид Куаши.
"В материалите на френските ни колеги има данни, че непосредствено преди отпътуването си за Истанбул Жоашен е имал няколко контакта с Шериф. Няма обаче конкретика, не се сочи дали те са лични и по какъв повод", заяви прокурорката по делото Дарина Славова...
В автобуса за Истанбул Жоашен е с приятелката си от турски произход и с тригодишния си син. Той е свален от возилото в 3 часа сутринта на 1 януари на ГКПП Капитан Андреево. Спътницата му продължава за турския мегаполис, а детето е настанено в социален дом за 3 дни, докато майка му го прибере, придружавана от служители на френското посолство.
Европейската заповед за арест от френския град Бобини става факт, когато пътниците пресичат западната ни граница през ГКПП Калотина. Ако служителите там бяха по-бдителни, сега делата щяха да текат в Софийския градски съд.
"Очевидно френското правосъдие е бързало да не го изтърве, а в същото време за съпричастието му към радикални формирования още не е имало сигурни доказателства. Затова и първото обвинение е било за извеждането на сина без разрешението на майката", предполагат наши магистрати.
От друга страна, ако Жоашен бъде екстрадиран само по първото обвинение, той по закон нямало право да бъде разследван по второто по-тежко. Това налага двете дела да вървят паралелно.
Несъответствия между нашето и френското семейно законодателство също биха направили възможно бламиране на екстрадицията, изтъкнаха още юристи. Времето пък било просрочено с два дни, за да могат двете заповеди да бъдат обединени в един процес.
Втората заповед за арест пристигна в Хасково в понеделник следобед...
По сигурни данни на наши източници по време на престоя си в ареста беглецът бил доста нервен. На няколко пъти той попитал: "Наистина ли съм издирван за отвличането на сина си?" С явния, но неизречен подтекст: "А не за нещо друго?".
По време на заседанието на съда стана ясно, че преди брака си с етническата тунизийка Жоашен бил на поклонение в Мека."


13 милиона за спасяването на "Свети Александър Невски" и Богословския Факултет
"Труд"
„Трудностите, пред които обществото ни беше изправено през изминалата година, върнаха мислите ни към вярата и желанието да се смирим. Убеден съм, че всеки извлече своите поуки в търсенето на най-верния път за развитието на държавата“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.
Двамата остро осъдиха всички прояви на тероризъм и изразиха солидарността си с жертвите от нападенията в Париж и френския народ. „Духовното Ви служение е във време, заредено с много предизвикателства. Убеден съм, че Българската православна църква, начело с Вас, ще спомогне за поддържане на взаимното уважение между вероизповеданията”, подчерта Борисов.
По време на срещата между Патриарх Неофит и премиера бе отбелязано, че доколкото членовете на Българската православна църква са същевременно и граждани на българската държава, има много теми и области, в които полето на действие на Църквата и държавата се пресичат и в които могат още по-активно да си сътрудничат. Такива области са социалната дейност, културата, образованието, грижата за българите зад граница и др.
Като отчетоха добрите резултати от досегашното сътрудничество между БПЦ и изпълнителната власт, двете страни набелязаха конкретни проекти, по които да продължат съвместната си работа. Премиерът пое ангажимент държавата да търси средства за реставрацията на храм-паметника „Александър Невски”, както и за ремонт на Богословския факултет. Договорени бяха и срещи на представители на БПЦ и ресорните министри от кабинета на Борисов. Първата от тях – с вицепремиера Томислав Дончев, беше осъществена по-късно през деня.
Патриарх Неофит пожела на министър-председателя сили и успешен мандат.


Килърът гледал Татяна в очите
"Стандарт"
3 видеокамери може да са заснели стрелеца, разпитаха 20 души
Най-вероятно килърът е стрелял по Татяна Стоянова, когато е бил лице в лице с нея. Това обявиха криминалисти след повторния оглед на мястото, където бе убита шефката на кабинета на пазарджишкия кмет Тодор Попов.
Все още не може да се определи точната височина на убиеца, нито дали е левичар, или е стрелял с дясната ръка. Това ще стане ясно след направените балистични експертизи. Според криминалистите килърът е бил изключително добре подготвен. Най-вероятно той е ползвал заглушител. С нищо поведението му не е предизвикало вниманието на минувачите по улицата и около блока. Никой от съседите не е чул изстрелите, нито пък е видял убийството. Точно зад гърба на сградата е ателието на художника Васил Петров и колегата му Петър Бажлеков. Никой от тях обаче не е чул нищо, въпреки че по това време вероятно са били в сградата. Разследващите преглеждат записите от три видеокамери близо до местопрестъплението. Предстои да се направят и ДНК експертизи, които могат да уличат извършителя, ако той се е докосвал до жертвата или автомобила.
Над двадесет души са били разпитани вчера от криминалистите. Става дума за хора от най-тесния роднински и приятелски кръг на Татяна. Още толкова са дали показания, но те са предимно съседи и живеещи в сградата. Поне засега няма основания да се смята, че тя е имала открити и отявлени врагове. Не е споделяла открито за заплахи за живота си. Според направената аутопсия Татяна е простреляна с 6 куршума. Две от огнестрелните рани са в главата, а останалите в областта на гърдите.


Кери с мисия "съюзническо рамо"
"Стандарт"
Крепко приятелство, непоколебими отношения между съюзници, силна отдаденост към сигурността и солидарност пред заплахата за тероризъм, както и целия арсенал на дипломацията за решаването на кризата с ядрената програма на Иран. Това са етапите от обиколката на държавния секретар на САЩ Джон Кери, чиято последна спирка от това планирано пътуване приключва в четвъртък в София. Стопанинът на Държавния департамент започна пътуването си на 10 януари, когато бе и първата му визита - в Мюнхен, Германия. Там той се срещна със султана на Оман, Кабус, пред когото засвидетелства благодарността си за дългогодишните и силни отношения между САЩ и султаната. Следващата спирка на Кери бе Индия, където участва във важен инвеститорски форум на върха, на който подчерта критично важната роля на САЩ за подкрепата на устойчивия икономически растеж в един от най-старите съюзници на Вашингтон, както и в целия Индо-Тихоокеански регион.
В понеделник Кери кацна в Пакистан, където говори дълго за терористичната заплаха от талибаните, както местните, така и от Афганистан и за жертвите и страданията, които понася от тях пакистанският народ. Но подчерта, че САЩ са солидарни с тази страна и споделят интересите Пакистан да стане стабилен, сигурен и проспериращ, а двустранните отношения да са фактор за регионалната и международната сигурност.
В четвъртък шефът на американската дипломация пристига в София и темите, по които ще разговаря с политическото ръководство у нас, ще са сътрудничеството в сферата на сигурността, енергийната диверсификация, двустранната търговия и отношенията в областта на инвестициите. "Той ще подчертае също важността от върховенството на закона, така че това да помогне на България да реализира пълния си потенциал като жизнена европейска демокрация", посочиха от Държавния департамент.


България е под силен натиск да приеме по-строги мерки срещу тероризма
"Сега"
Законите трябва да се променят така, че да не позволяват свободно преминаване на джихадисти и да наказват техните помагачи
България е подложена на безпрецедентен дипломатически натиск да промени антитерористичното си законодателство, за да спре свободното преминаване на джихадисти на път за Близкия изток. Офанзивата се засили след масовите убийства в Париж миналата седмица. За спешни законодателни промени вчера настоя британският посланик Джонатан Алън, а в края на миналата седмица и координаторът на ЕС по въпросите на борбата с тероризма Жил де Керхов. Това става на фона на предстоящи високопоставени визити, в чийто център ще бъдат именно борбата с тероризма и засилването на сигурността по външните граници на Европейския съюз. Днес у нас пристига британският външен министър Филип Хамънд, в петък - американският държавен секретар Джон Кери и заместничката му Виктория Нюланд. В края на месеца се очаква да дойде и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.


Залостваме прозорците заради Джон Кери
"Монитор"
Драконови мерки за сигурност при утрешната визита на US дипломат №1. Среща се с Борисов, Плевнелиев и Митов
Драконови мерки за сигурност ще съпроводят визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери, който пристига у нас утре. Охраната ще бъде на най-високо ниво, от което биха останали доволни дори държавни лидери като Барак Обама и Владимир Путин. За целта вече е впрегнат сериозен ресурс на МВР. На покривите на сградите ще бъдат разположени снайперисти. От вчера пък полицаи чукат от врата на врата и предупреждават живеещите край трасетата, по които ще преминава кортежът на Кери, да не отварят прозорците на жилищата си през целия ден. Така залостени ще останат прозорците например на столичани, чиито домове се намират по протежение на бул. „Цариградско шосе” и паралелния бул. „Драган Цанков”.
По някои сгради в кв. „Изгрев” вчера се появиха и бележки, налагащи ограничение за отваряне на балконските врати и прозорците от 18 часа днес до 22 часа на следващия ден.
Общинските камери утре ще бъдат насочени към пл. „Александър Батенберг”. Поетапно ще бъде затваряно движението по маршрута на кортежа, който не се обявява публично от съображения за сигурност. Ще бъде блокирана през целия ден само ул. „Леге” пред президентството. Забранено ще бъде и паркирането в синята зона по бул. „Цар Освободител”, на пл. „Александър Батенберг” и срещу парламента при паметника на цар Александър Втори. Няма да се допуска също така спирането на автомобили и по ул. „Желязко Христов” при американското посолство. Вчера все още не беше уточнен часовият диапазон, в който ще е забранено паркирането, тъй като в общината не бяха получили от щатската мисия програмата за посещението на дипломат №1 на САЩ.
За сметка на това стана ясно, че от 12 часа утре ще има протест под наслов „Джон Кери, върви си у дома”, организиран чрез Фейсбук от Румен Дечев. От общината са разрешили той да се проведе на ъгъла на БНБ и ул. „Княз Александър Първи”, а не при фонтана пред президентството, какъвто е призивът в социалната мрежа. „По закон не може при държавно събитие на същото място да има протест”, обясни шефът на общинската дирекция по сигурността Красимир Димитров.


В нов клип на ИД дете екзекутира руски шпиони
"Преса"
Професионално заснетият пропаганден запис включва самопризнания на двамата пленници, преди детето на видима възраст 12-14 години да ги убие с изстрели в тила.
 В поредното си шокиращо видео, джихадистката групировка „Ислямска държава” показа малко момче, което екзекутира двама заловени руски агенти, съобщи Foreign Policy. Професионално заснетият пропаганден запис включва самопризнания на двамата пленници, преди детето на видима възраст 12-14 години да ги убие с изстрели в тила.
Единият мъж се представя като Джамбулат Мамаев от Казахстан. Пред камерата той обяснява, че задачата му е била да събере информация за групировката и да се сближи с лидерите й. Вторият пленник, Сергей Ашимов, казва, че е работил за ФСБ и целта му е била да ликвидира лидер на „Ислямска държава”, чието име е заглушено във видеото.
Малолетният дългокос палач е участвал и в пропаганден филм на джихадистите от ноември 2014 г., посветен на присъединилите се към тях бойци от Казахстан. От видеото се разбираше, че децата в контролираните от екстремистите територии овладяват арабски език и след това изучават Корана, след което получават военна подготовка.
Human Rights Watch още през юни 2014 г. предупреди, че деца на 15-годишна възраст се бият в Сирия, а „Ислямска държава” насажда идеологията си в училищата, които контролира.
Към момента официална реакция от Казахстан няма. ФСБ също мълчи.
Това не е първата заплаха към Русия – след като превзеха военната база в сирийския град Рака, от „Ислямска държава” разпространиха видео с пленени самолети и заплахи лично към Владимир Путин, който е един от малкото поддържници на светския режим на Башар ал Асад.


Малоумни игри застрашават деца
"Новинар"
Младежи хвърлят мокри клони върху проводници с 20 000 волта ток, от електрическата дъга падал разтопен метал
Нова опасна игра се разпространява сред тийнейджърите в Бургас.
Младежите се забавляват по доста странен и рискован начин и досега винаги успяват да се изплъзнат, алармират от електроразпределителното дружество EVN.
Те хвърляли мокри клони върху проводници под напрежение от 20 000 волта, разположени в Морската градина, а ефектът от действията им бил, че се запалва електрическа дъга, при което на земята падат частици разтопен метал. „Това обаче създава условия за скъсване на проводниците и падането им на земята, при което децата могат да получат изгаряния или да пострадат от токов удар“, обясняват експерти.
Те са категорични, че заради високия волтаж на електропроводите рискът от тежки злополуки, дори смърт, е изключително голям.
Само през декември от EVN са констатирали няколко аварии по въздушните електропроводи с напрежение 20 000 волта в Морската градина.
Заради бързото разпространение на "интересните" занимания сред тийнейджърите от местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни имат готовност да тръгнат по училищата в града, за да обяснят на място опасностите от новата модна вълна.
"Разпратихме писма до училищата и вече имаме доста заявки, интересът е голям. Ще направим график за посещения и в час на класния ще разговаряме с децата както за новата опасна мода, така и за други противообществени прояви", сподели секретарят на комисията Десислава Василева.