Евродепутатите решават дали да заседават само в Брюксел

Свят

13-01-2015, 20:29

Снимка:

europarl.europa.eu

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Европарламентът гласува за правото на отказ от ГМО

Инициатори са консерваторите, които отдавна настояват да се прекратят скъпите ежемесечни пътувания до Страсбург

Европейският парламент започва процедура по промяна на Лисабонския договор, която ще му позволи да решава сам къде да заседава. Инициатори са консерваторите, които отдавна настояват да се прекратят скъпите ежемесечни пътувания до Страсбург.

Решението да се подготви нов доклад за промяна на процедурата беше взето днес от конференцията на председателите на парламентарни комисии и подлежи на одобрение и от лидерите на политическите групи. Британските консерватори, които за пореден път инициират стъпки в тази посока, са убедени, че в този състав на Европейския парламент има достатъчно мнозинство, което, особено на фона на бюджетните ограничения, ще подкрепи решение за едно седалище на Европарламента. В него ще се провеждат и пленарните заседания и ще протича ежедневната работа в комисии и политически групи, предаде БНР.

Сега стотици евродепутати, служители и камиони с документи и техника всеки месец пътуват от Брюксел за пленарна сесия в Страсбург и обратно. По данни на Европейската сметна палата този пътуващ цирк, както шеговито го наричат медииите, струва на данъкоплатците около 115 милиона евро годишно.

Въпросът Европейският парламент да работи само в Брюксел е поставян многократно на различни нива. По него има събрани и милиони подписи под граждански петиции. Това обаче може да стане само с промяна в Лисабонския договор, която да одобрят всички страни-членки. Франция винаги досега категорично е отказвала да отстъпи домакинството на Страсбург на месечните пленарни сесии. Няма индикации за промяна в тази позиция.