Павлова: Ще санираме над 1 милион жилища в над 80 хиляди сгради

През тази година ще бъдат пуснати в експлоатация 130 км магистрални участъци

Хората в панелните жилища трябва да направят сдружение, за да се санира блокът им. Говорим за блокове с над 36 апартамента. Програмата ще трае много години, а целта ни е сега да дадем силен тласък и старт с най-тежките и най-сложните сгради. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред БНТ.

„По стандартния метод със съфинансиране видяхме, че не се получава. Затова хората трябва да направят сдружение. Събират се на общо събрание и решават. Най-големите панелни сгради ще получат 100% финансиране. Програмата ще продължи до 2020 година. Става въпрос за големи блокове в големите окръжни градове. Хората имат да направят няколко стъпки. Правят сдружение на общото събрание и го регистрират в общината – безплатно", разясни Павлова.

После сдружението се регистрира в Агенцията по вписванията и се получава Булстат. После се подава заявление в общината за сдружението. Общината ще проведе обществени търгове, като ще назначи проверяващи, които ще направят конструктивно и енергийно обследване на сградата. Те си дават мнението, а след това общината пуска обществена поръчка за избор на фирма.

"Искам да добавя, че ние ще дадем безплатно и технически паспорт, което е много важно. Прави се проект и се започва работа. Ако има близо газификация, тя ще бъде вързана. Може да се сложат солари на покрива и т.н. Където има положена изолация, ще се прецени дали тя е добре направена. Ако всичко е нормално, тя ще си остане, като само ще бъде боядисана, за да няма кръпки, а всичко да е еднакво”, обясни Павлова.

"Старата система за саниране поемаше 75% от парите при най-тежко пострадалите сгради, а сега те ще получават 100% финансиране. Санирането по старата система беше много трудно да се направи”, допълни Павлова. Тя уточни, че в страната трябва да се санират над 1 милион жилища в над 80 хиляди сгради.

 

В момента тече процедурата за избор на изпълнител за строителството на 60 км от АМ „Хемус“ между Ябланица и разклона за Плевен и Ловеч. Строителството ще започне през лятото, обяви Лиляна Павлова. През тази година ще завърши строителството на 8-километровия участък Шумен-Белокопитово, така че да се предотврати образуването на „тапа“ през летния сезон там, допълни тя.
Ще бъдат завършени и над 300 км първокласни участъци, съобщи министърът и като пример посочи трасетата Гоце Делчев – Разлог, Асеновград – Чепеларе, пътя през Искърско дефиле и прохода Върбица – Шумен – Силистра.
Кандидатстваме с проекти за строителство по направленията София – Калотина, София – Видин, Велико Търново – Русе, завършването на АМ „Хемус“ и Варна – Бургас по Плана Юнкер, каза още министър Павлова.
Със съдействието на Световна банка ще разработим бизнес модел как да бъде въведена ТОЛ системата у нас, съобщи регионалният министър. Целта е ТИР-овете да плащат повече, тъй като така е по-справедливо, подчерта тя. Очакваме системата да бъде въведена през 2017 г. и да даде възможност за генериране на по-големи приходи от тази дейност и за по-големи инвестиции, подчерта Лиляна Павлова.
ВиК реформата включва окрупняване на дружествата, за да бъде подобрена предоставяната услуга и строителство на нови язовири за питейна вода край Рудозем и Панагюрище и рехабилитацията на яз. „Студена“. Над 11 млрд. лв. са необходими ако искаме да имаме водоснабдяване и канализация в добро състояние. Процесът ще продължи минимум 10-15 години, каза министър Павлова.