Цацаров: Стратегията за съдебна реформа трябва да е по-конкретна

Текстовете, касаещи прокуратурата, се нуждаят от редакция, категоричен е главният прокурор

Аз призовавам към по-точни формулировки, прецизирането на формулировки, към времеви граници и към обсъждане с участие на професионалната общност, защото твърдя, че активно такова обсъждане наистина не се проведе. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров при обсъждането в Правна комисия за Стратегията за съдебна реформа, предаде „Фокус”.

Цацаров посочи, че тяхната оценката за актуализираната стратегия, е позитивна. „Има съвпадения на основни моменти, сред тях този свързан с преструктуриране на ВСС на две колегии. Различията се отнасят до модела на ВСС например”, коментира той.

Главният прокурор заяви, че е очаквал да види в стратегията предложенията на Прокуратурата за децентрализацията, но има само препратка. „Мисля, че текстовете, касаещи прокуратурата, се нуждаят от редакция”, посочи той.

Според него стратегията трябва да бъде документ, който е по-конкретен и допълни, че е необходимо трайно решение за статуса на следствието. „Документът е изпълнен с добри намерения, ако се запази в този вид, той рискува да е поредната общо формулирана стратегия”, каза още главният прокурор Сотир Цацаров.