Кунева: България трябва да е част от Шенген

Европа не бива да допуска да е на две скорости по отношение на сигурността, според вицепремиерът

Европа не бива да допуска да е на две скорости по отношение на сигурността. Ние гледаме на влизането си в Шенген като въпрос на сигурност, още повече в контекста на последните събития в Париж и държим да бъде призната готовността ни да станем член на Шенгенското пространство. Надявам се, да предадете това послание на вашите правителства. 

Това заяви пред посланиците на страните от Европейския съюз (ЕС) вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, съобщиха от правителсвена информационна служба.

Тя, министърът на правосъдието Христо Иванов и заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев проведоха работен обяд с посланиците на европейските държави, организиран от посолството на Кипър. Кунева коментира още, че страната ни е против обвързването на въпроса за Шенген с Механизма за сътрудничество и оценка. 

Акцент на разговора беше охраната на българо-турската граница, която е външна за ЕС, миграционният натиск и интеграцията на бежанците. Вицепремиерът посочи, че трябва да бъде създадена обща европейска политика за миграцията и интеграцията, тъй като тя засяга голям брой страни. 

Беше обсъден и предстоящият доклад на Европейската комисия за напредъка на страната в областите правосъдие и борба с корупцията и организираната престъпност. Правосъдният министър Христо Иванов очерта основните положения в предложената от Министерския съвет Стратегия за реформа в съдебната система, както и очакванията тя да бъде приета с голямо мнозинство. 

Заместник- министърът на вътрешните работи Филип Гунев запозна европейските посланици с предложената вчера пътна карта за реформите в МВР, въпрос, който също ще залегне в доклада на ЕК в края на месеца.