България е на 29-о място сред 35 страни, според Индекса на настигането

Общество

13-01-2015, 16:17

Снимка:

24 часа

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Страната ни е на дъното сред страните-членки на ЕС

България заема 29 място от 35 страни според „Индекса на настигането”, като слиза с една позиция по-долу в сравнение с индекса за 2011 г. и 2013 г. и е на нивото от 2012 г. Това се посочва в изследване на Института „Отворено общество” – София, съобщи 24 часа.

Според него страната ни се намира на дъното на класацията сред страните-членки на ЕС при четири основни категории на индекса: Икономика, Демокрация, Качество на живот и Добро управление.

От четирите категории България се представя най-добре в Икономика, където заема 28-а позиция, следвана от Демокрация, която се намира на същата позиция. Добро управление е на 29-а позиция, но с по-малко точки. България се представя най-зле в категорията Качество на живот, където заема едно от последните места – 30 от 35. Тук индикаторите се измерват по образование, здравеопазване и потребление.

При отделните индикатори България се представя най-добре при ниво на държавен дълг, където е втора в класацията след Естония, посочват от института. Сред най-лошите индикатори на страната са енергийната ефективност – намира се на 35 място, корупция – 34 място, върховенство на закона – 31 място, свобода на медиите – 30 място.

Основният извод от изследването е положителен – настигането работи и дава резултати, но някои страни се възползват по-добре, а други – по-слабо от членството си в ЕС. Няколко страни от Централна и Източна Европа се справят много добре, като настигат референтната група от „западни държави” – стари страни-членки.

Най-добре се представя Естония, следвана от Полша, Литва и Латвия, докато България и Румъния остават на последните места и в четирите издания на Индекса.