Виктория Нюланд идва в България

Заместник държавният секретар на САЩ ще се присъедини към делегацията на Джон Кери

Заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд идва в България, където ще се присъедини към делегацията на държавния секретар Джон Кери.

Това ще стане на 15 януари, в деня, когато Кери ще стъпи на българска земя, става ясно от съобщение на Държавния департамент. Нюланд ще кацне в София от Букурещ, където ще обсъди американско-румънските отношения с политици, бизнесмени и представители на гражданското общество. От София тя ще излети заедно с Джон Кери за Париж.

За Виктория Нюланд това ще е второ посещение в родината ни. Тя посети България на 31 март 2014 г.

Ще ви припомним, че Нюланд нашумя в началото на 2014-а, когато изтече запис в интернет с нейни думи, като прочута стана репликата "Майната му на ЕС" ("Fuck the EU"), която тя изрича в разговор с посланика на САЩ в Украйна в разгара на събитията на Майдана в Киев.

Задава се "инвазия" у нас на западни високопоставени политици и чиновници. По-рано днес стана ясно, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще посети България до края на януари.

Вчера пък стана ясно, че на 14 януари министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд ще посети България.

Ден след това, на 15 януари, в София ще бъде и държавният секретар на САЩ Джон Кери. В центъра на разговорите между Кери и българските официални власти ще бъде "енергийната независимост на страната", съобщиха от Държавния департамент.