Броят на загиналите от „отровната” бира в Мозамбик достигна 69 души

Общество

13-01-2015, 13:59

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

56 души починаха след като пиха отровна бира на погребение

Напитката вероятно е била отровена поради добавяне на крокодилска жлъчка

Броят на загиналите от „отровна” домашно приготвена бира в Мозамбик достигна 69 души. Напитката обикновено се приготвя от просо. Тя може би е била отровена поради добавянето към нея на крокодилска жлъчка, заявил представител на здравните власти, предаде 24 часа, цитирайки BBC.

Сред жертвите е и малко дете, което пийнало малко бира на погребение в провинция Тете в събота. Представител на властите определи случилото се като най-лошата трагедия от подобен вид в Мозамбик, като 39 души все още са на болнично лечение.

Правителството обяви с декрет в неделя тридневен национален траур в памет на жертвите.

Бирата, известна сред местното население като „Фомбе”, традиционно се сервира на всяко важно събитие в провинция Тете. Кореспонденти в страната отбелязват, че в резултат на употреба на напитката рязко се стига до смъртни случаи.

Директорът на здравеопазването на провинцията Карл Моссе предполага, че до натравянето се е стигнало поради добавяне на крокодилска жлъчка към питието, но това тепърва предстои да бъде доказано с тестове. Засега не е ясно дали бирата умишлено е била превърната в отровна напитка. Сред жертвите са жената, която приготвила бирата, и няколко членове на нейното семейство.