Томислав Дончев: За да бъде силен, неправителственият сектор не трябва да има отношения с държавата

Политика

13-01-2015, 13:18

Снимка:

24 часа

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Вицепремиерът обаче не изключва публичното финансиране в третия сектор

За да бъде третият сектор силен, той не трябва да има никакви отношения с държавата, защото ако държавата му дава пари, той не е истински независим, заяви вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев, предаде „Фокус”.

„Сигурно има нещо смущаващо или няма нищо смущаващо, щом след 15 години отново си поставяме въпроса какви трябва да бъдат отношенията между третия сектор и държавата”, заяви Томислав Дончев. Според него всичко в третия сектор би следвало да следва танца.

„Независимостта на третия сектор не означава липса на взаимодействие с държавата. Не бих изключил публичното финансиране – това е част от отношенията”, посочи вицепремиерът.
„Ако въпросът е дали трябва да има финансиране, отговорът е - да. Основният фокус в публичното финансиране е в социалната сфера. Добре е третият сектор на база публично финансиране да отиде в социалната сфера”, добави още Томислав Дончев и поясни, че ролята на третия сектор е да минимизира или поправя действията на демокрацията.

„Държавата трябва да има грижа към неправителствения сектор, както има грижа към гражданите по всякакъв начин, включително и към финансирането. Освен ролята на коректив, държавата се представлява от тези, които са минали през избори, само че демокрацията никога не е съвършена”, заяви Дончев. По думите му, едни от основните дефекти в неправителствения сектор не са само обемът, качеството на финансиране и администрациите, а качеството на политиките.

„Към момента нямаме никаква гаранция, а най-добрите, най-качествените политики се правят в публичните учреждения. Ужасно ми липсва по-силна роля на третия сектор по отношение на производството на политики, които да бъдат кроени заедно с държавните институции”, посочи вицепремиерът.

Според Дончев е редно да бъдат инвестирани повече пари, усилия и внимание. „Ако търсим взаимни формати, където публичните институции си общуват с третия сектор, фокусът би следвало да бъде там. Формите на отчет и прозрачност също са важна тема, засягаща нестопанския сектор, тъй като това е свързано с публичния регистър”, допълни вицепремиерът Томислав Дончев.