Прокуратурата отказва да разследва Делян Пеевски

Няма да бъде образувано производство по сигнала на „Протестна мрежа”

Прокуратурата отказа да разследва произхода на капиталите на депутата от ДПС Делян Пеевски, връзките му с банкера Цветан Василев, бившия журналист Николай Бареков и офшорни фирми, съобщи „Протестна мрежа” в понеделник вечерта, предаде БТВ. Организацията подаде сигнал срещу Пеевски преди близо година, но Софийска градска прокуратура отказва да образува досъдебно производство по него.

Според прокуратурата „няма установени разминавания между реален и деклариран начин на живот на депутата”, посочват от „Протестна мрежа”. Освен това, физическата му охрана е законно предоставена от майка му Ирена Кръстева.

Придобитите през 2002-2004 г. имоти (Пеевски е тогава едва на 22 години) са законосъобразни, а „ползването му на луксозни имоти – прословутия хотел „Берлин” в кв. „Бояна”, вила в Гърция, хотел в Ковачевица и десетки други – са основани на договори с фирми отново на майка му”.

„Що се отнася до произхода на капиталите във фирмите с офшорни собственици на Британските вирджински и Бахамски острови, с чиито имоти Пеевски се разпорежда като свои (доказателствата са приложени в сигнала), в решението се казва, че „тези размишления, въз основа на които се градят твърдения и се правят искания за установяване на произход на капитала и на връзки, се явяват нелогични, плод на субективни възприятия и анализи. Поради това обстоятелство тези данни няма как да бъдат обективно установени”, посочват още от „Протестна мрежа”.

Сигналът беше подаден от 13 активисти на „Протестна мрежа” с данни и факти, пораждащи съмнения по дълъг списък от закононарушения относно лицата Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, припомнят от организацията.

В частта относно Цветан Василев и контролираната от него Корпоративна търговска банка АД веднага беше започнато разследване, което доведе до разследване срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев и обиски във фирми, свързани с мажоритарния собственик на КТБ, последвано от поставяне на банката под специален надзор, отбелязват от „Протестна мрежа”.
В частта за Николай Бареков разследването е отделено и още продължава, допълват подателите на сигнала.

„Твърдото ни убеждение е, че от февруари 2014 г. насам има още повече данни, факти и публични изказвания, които потвърждават нашите съмнения. Такива са например изявленията на собственика на затворената вече КТБ Цветан Василев за участие на Пеевски в разпределяне на държавни поръчки и скрито участие в управлението на фирми от стратегическо значение като „Булгартабак”. Затварянето на дейността по сигнала, без да е разпитан основен свидетел като Цветан Василев, е меко казано странно. Смятаме, че това са важни информации, които не бива да бъдат пренебрегвани от прокуратурата и ще използваме всяка законова възможност за пълно разкриване на истината за модела КОЙ”, подчертават от „Протестна мрежа”.

„По отношение на отказа на прокуратурата да разследва връзките на Делян Пеевски с офшорни фирми (а той е съавтор на закона за ограничаване на тяхната дейност в България) смятаме, че това е ясен сигнал към всички политици и магистрати, че в България няма механизми против най-простия и сигурен начин за скриване на активни – ползване на офшорни фирми от юрисдикции без публичен регистър на собствеността. Това е изключително негативен пример и не е в посоката, в която очакваме да върви българската прокуратура, за да възстанови чувството за загубена справедливост в обществото ни”, посочват активистите.