Автобусните шофьори в Лондон стачкуват

Общество

13-01-2015, 10:55

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Стачката е в знак на протест срещу несправедливата система на заплащане на труда

Водачите от автобусния транспорт в британската столица, включително на известните в цял свят двуетажни автобуси, започнаха днес двудневна стачка в знак на протест срещу несправедливата система на заплащане на труда, предаде 24 часа, цитирайки BBC.

Очаква се в протестната акция да участват около 27 000 шофьори. Според лидера на техния профсъюз Unite конкретна причина за недоволството им са неравностойните условия на заплащане за една и съща работа в различните транспортни компании. В момента тази разлика възлиза на 3 паунда (4,5 долара на час) – най-ниската заплата е 9,3 паунда (14,5 долара), а най-високата - 12,3 паунда (19 долара).

„В Лондон функционират 18 транспортни компании и всяка от тях сключва с шофьорите свой трудов договор”, обясни лидерът на регионалния отдел на синдиката Unite Уейн Кинг. „Нашето искане е работодателите да разработят единна тарифна система на заплащане, която да е в сила за всички работници в сферата на градския автобусен транспорт”, подчерта синдикалният ръководител.