Траурно шествие в Берлин за загиналите при атентатите в Париж

Шествието се свиква под мотото „Да застанем заедно, да покажем лицето си”

Германският президент Йоахим Гаук, канцлерът Ангела Меркел, всички министри и лидерите на политически партии ще участват в траурното шествие в Берлин за загиналите при атентатите в Париж, предаде БНР. Шествието е организирано от Централния съвет на мюсюлманите в страната и турската общност в Берлин.

Предложение за траурното шествие даде вицеканцлерът и лидер на ГСДП Зигмар Габриел. Още докато Меркел бе на марша в памет на жертвите в Париж, Габриел обяви, че и в Берлин ще се състои такъв.

Лидерите на различни партии се споразумяха вместо да организират нови и нови шествия, просто всички да се включат към вече свикания траур от германските мюсюлмани. Първоначално той бе замислен като знак на разграничение между германските мюсюлмани и терористи, упражняващи насилие в името на исляма.

Шествието се свиква под мотото „Да застанем заедно, да покажем лицето си”. На него реч ще държи президентът Гаук. Участие още ще вземат външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, съдебният министър Хайко Маас, вътрешният министър Томас де Мезиер.

Германските мюсюлмани благодариха за включването им в тяхното шествие, заявявайки, че това е знак, че в Германия мюсюлмани и християни са рамо до рамо.