По-ниски такси за управление на пенсионните фондове искат от РБ

Реформаторите предлагат таксата върху годишната стойност да бъде намалена до 3% или 2%

Реформаторският блок ще настоява да бъдат намалени таксите за управление на парите на гражданите в универсалните пенсионни фондове. Това заявява съпредседателят на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски.

По думите на Зеленогорски пари в универсалните пенсионни фондове (УПФ) се управляват с до 5% такса върху годишната стойност. Реформаторите смятат да предложат тази такса да бъде поетапно намалена до 3% или до 2%.

„Надяваме се да убедим и пенсионните фондове, че това е важно обстоятелство, което ще гарантира по-голяма доходност на парите на хората”, заявява Найден Зеленогорски, допълвайки, че желанието е да се направи реформа, която да гарантира нормални пенсии, съобразени с качеството на живот.

Найден Зеленогорски потвърди за поетия ангажимент до края на март да бъде предложена обща актуализирана стратегия за пенсионната реформа, подкрепена от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. „Продължаваме да твърдим, че е съвсем логично и нормално в България да има конкуренция между универсалните пенсионни фондове”, посочва реформаторът и припомня, че от РБ са против идеята за прехвърляне на парите от УПФ в НОИ, тъй като в НОИ няма лични партиди.
„Това означава, че има опасност парите на гражданите да потънат, вместо да им гарантират сигурни средства за лични пенсии”.

В Реформаторския блок смятат да предложат на ГЕРБ да се създаде и държавен пенсионен фонд, който да се конкурира на общи основания с УПФ, които съществуват в момента.