Пламен Манушев: Армията трябва да участва в охраната и на морската ни граница

„Гранична полиция” и Военноморските сили трябва да си взаимодействат в охраната на морската граница, според депутата

Освен охраната на сухопътната ни граница, на дневен ред стои сигурността на морската ни граница. Това заяви за Радио „Фокус” народният представител от ГЕРБ Пламен Манушев, член на Комисията по отбрана в Народното събрание. Според него, „Гранична полиция” и Военноморските сили трябва да си взаимодействат в охраната на морската граница, тъй като тя е изключително важна по отношение на бежанския поток. Той допълни, че това ще бъде поставено на обсъждане в парламента.

Манушев посочи, че има три системи за наблюдение на морето: едната е на МВР, другата е на ВМС, а третата е на Министерството на транспорта. По думите му обаче те повече си пречат, отколкото си помагат. „Усилията бяха насочени и смятам, че трябва да продължат да се насочват към интегриране на тези системи и за изграждане на център за морски суверенитет, където наистина ще може границата да се наблюдава и охранява с помощта на всички сили, а те не са много”, каза Манушев.

Народният представител отбеляза, че вече има такива случаи, когато по море идват 100 - 150 души и няма къде да бъдат настанени. „От десетина години тренираме приемане на бежанци в ученията, които се правят съвместно с МВР. Има случаи, в които има масови преселвания на хора. Кой отговаря за това, че не можем да ги настаним”, попита Пламен Манушев.

Депутатът каза още, че е много важно участието на армията в охраната на държавната граница – сухопътна и морска. На този етап армията ще се включи с логистична подкрепа на сухопътната граница, обясни той. Държавата трябва да използва целия си ресурс от техника, оборудване и подготвени военни, които да съдействат на МВР и „Гранична полиция”, подчерта Манушев.